2024 június 16

IQOS – ez jön az e-cigaretta után

A dohányzás egészségkárosító hatásának legyőzésére a korábbiakban közismerten születtek elképzelések. A hozzáértők kitalálták az e-cigarettát. Jóllehet a gyártók folyamatosan bizonygatták, hogy az e-cigaretta számottevően kevesebb veszély jelent az egészségre, az orvosok mégis folyamatosan kritizálták a készüléket. A fő indokuk az volt, hogy az e-cigaretta füstje maradandó károsodásokat hagy hátra az emberek tüdejében.

A világ legnagyobb dohánygyára most egy új fajta cigarettával állt elő, amely a ,,klasszikus” és az elektronikus cigaretta egyfajta keveréke. Az új terméket IQOS névre keresztelték, s a gyár nem titkolt célja, hogy ismét életre keltse az utóbbi esztendőkben folyamatosan szűkülő dohánypiacot.

Az új cigaretta hasonlít az elektronikus elődjéhez. Olyan mint egy kis henger, amelybe egyfajta hőrudacskát lehet behelyezni. A rudacskák szétporlasztott – a szokásosnál jóval kevesebb – dohányt melegítenek fel háromszázötven fokra. A Philip Morris szerint egy a cigarettához hasonló aromájú gáz keletkezik ily módon, amelyet a fogyasztók belélegeznek. A gyár azzal érvel, hogy a dohány nem a hagyományos módon ég el, ami miatt megszűnik a cigarettázás által a rákos megbetegedéseket előidéző fő ok.

Ami Magyarországot illeti a Philip Morrisnak nincs oka igazán nagy aggodalomra. A publikált adatok szerint 2013-ban a Philip Morris Magyarország árbevétele a korábbi évihez képest tíz milliárd forinttal 183,887 milliárdra csökkent. A vállalat 1,661 milliárd forintra, az adózott nyeresége pedig 3,277 milliárd forintra növekedett.