2023 február 04

Így kerülhetjük el buktatókat a pályázáskor

Nagyon sok pályázatot írnak ki

Miután a mostani ciklus pályázatait döntően (60 százalékban) a kis-és középvállalkozások számára hirdetik meg, valamint az önkormányzatok, és a közcélú szervezetek is profitálhatnak az uniós pénzesőből, ezért mindhárom szegmens számára a vezető magyar pályázati tanácsadó cég, a MAPI Zrt. gyakorlati ismereteket nyújtó, a konkrét pályázati programokra vonatkozó, országos képzés sorozatot indít.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az ország hat városában, június közepétől havonta induló MAPI Pályázati Akadémián a vállalat szakemberei osztják meg a tudásukat a képzésekre jelentkező önkormányzatok, kkv-k és közcélú szervezetek képviselőivel annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban minél többen pályázzanak sikerrel EU-s támogatásokért, és az elnyert forrásokat szabályosan is használják fel.

Meg kell találni a megfelelőt

A pályázatírást és pályázati projektmenedzsmentet oktató MAPI Pályázati Akadémia lehetőséget teremt arra, hogy akik az új pályázati ciklusban szeretnének uniós forrásokat elnyerni, azok naprakész ismereteket szerezzenek arról, hogyan fogjanak ehhez a feladathoz hozzá és mire figyeljenek a folyamat során.

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy a pályázók megtalálják azt a kiírást a rengeteg lehetőség között, ami leginkább megfelel a terveiknek.” – hangsúlyozza Andorka Miklós, a MAPI Zrt. operatív igazgató-helyettese.

De ez csupán a nulladik lépés, és a látszat ellenére cseppet sem egyszerű feladat. Andorka szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy sokszor a pályázók rosszul mérik fel a lehetőségeiket. Többször előfordult például az, hogy a kiírás bizonyos tevékenységeket kategorikusan kizárt, mégis elindultak rajta olyan pályázók, akik ezekkel rendelkeztek. Nem lehetett csodálkozni azon, hogy ezek után mégsem nyertek. Hasonlóan jártak azok is, akik olyan berendezések megvásárlását írták bele a pályázatukba, ami nem volt elszámolható.

Figyelni kell a formaiságra

Ezek mellett a MAPI szakembere úgy látja, hogy még mindig túl gyakoriak a formai hibák a beadott anyagokban. A rossz dátumozás, a költségekre vonatkozó hibás árajánlatok a jól kidolgozott szakmai anyag ellenére a pályázat kudarcát okozhatják. Szintén visszatérő probléma szokott lenni, hogy a pályázatok online benyújtása után elmarad a papíralapú nyilatkozatok postára adása. Minden pályázat esetében ugyanis az a szabály, hogy az elektronikus leadást követő 3 napon belül el postára kell adni a cégszerűen aláírt nyilatkozatokat. Ha ez nem történik meg, akkor a pályázatot elutasítják.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

De nem csupán a pályázati szakasz, hanem az elszámolási periódus is rejt magában buktatókat. Ezekre a MAPI Pályázati Akadémia oktatói szintén fel fogják hívni a résztvevők figyelmét annak érdekében, hogy még véletlenül se kerüljenek bajba és kelljen visszafizetniük a nyerteseknek a felhasznált pénzeket.

„A legjellemzőbb hibák közé az alátámasztó dokumentumokhoz kapcsolódó hiányosságok tartoznak.” – fejtette ki Andorka Miklós. Hozzátette a nyilvántartásokat, számlákat és a projekthez tartozó minden más dokumentumot meg kell tartani a jelen uniós ciklus lezárásáig.

Mindent megmutatnak

A MAPI Pályázati Akadémia képzésein szó lesz az új online pályázati adatlap kitöltő programról, a FAIR-ről is, ami felváltotta a sokak által ismert és használt EMIR rendszert. Az új felületet annak érdekében hozták létre, hogy egyszerűsítsék a pályázók dolgát, gyorsabbá, gördülékenyebbé tegyék a projekthez kapcsolódó feladatok (pld.: hiánypótlás, elszámolás) intézését. A vállalat szakemberei ennek a kezelését is oktatni fogják a képzéseken, hogy az átállás mindenki számára problémamentes lehessen.

A MAPI Pályázati Akadémia képzéssorozata június közepén indul el és Budapesten, Szolnokon, Egerben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Debrecenben és Miskolcon lesznek a konkrét pályázati programokra vonatkozó pályázatíró-, és pályázati projektmenedzsment képzések. Ezek elvégzése után a résztvevőknek, az önkormányzatoknál, kkv-nál, illetve közcélú szervezeteknél dolgozó embereknek a jövőben már nem kell pályázatíró szakértőkre várniuk, hanem maguk is belevághatnak az uniós pályázati anyagok elkészítésébe. A MAPI Zrt.-nek ugyanakkor az a célja a képzésekkel, hogy rajtuk keresztül a magyar gazdaság fenntartható fejlődését támogassa annak érdekében, hogy az ország 2020 után is növekedési pályán maradjon. Részletek a http://akademia.mapi.hu oldalon találhatóak.