Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Ideiglenes győzelmet aratott az Obamacare

Párton belül buktak el

„A kormányzás fájdalommal jár, és ma a fájdalom napja van” – mondta Paul Ryan. A republikánus politikus kifejtette, közel álltak a törvénytervezet megszavazásához, de végül nem sikerült, mert nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Ryan a magát Szabadság Caucusnak nevező, keményvonalas republikánus képviselőkből álló laza csoportosulást említette, mint amellyel nem sikerült egyezségre jutni, és mint elmondta, a csoport vezetője közölte is vele, hogy ők nem szavazzák meg az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, mert túl „puhának” tartják.

Marad az Obamacare

Így az Obamacare – az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény – a belátható jövőben érvényben marad, s a neheze még csak most jön – állapította meg Ryan, arra célozva, hogy a republikánus álláspont szerint az Obamacare összeomlóban van.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A házelnök leszögezte: megítélése szerint az Obamacare olyan „selejtes”, hogy nehezen tartja elképzelhetőnek a módosítását, korrekcióját. A házelnök közölte azt is, hogy Trump elnök egyetértett a törvényjavaslat visszavonásával, s a Fehér Ház a közeljövőben az adóreformra összpontosít.

Nagyon örülnek a demokraták

A törvényjavaslat visszavonásáról szóló bejelentés után a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetői rögtönzött sajtóértekezletet tartottak. Ezen Nancy Pelosi, a frakció vezetője nagy napnak nevezte a péntekit, s megjegyezte, hogy a törvényjavaslat visszavonása „az amerikai nép győzelme” volt.

Megszólalt a Fehér Házban Donald Trump is. Az elnök hangsúlyozta, hogy „nagyon közel álltunk” az egészségbiztosítási törvény megszavazásához. Trump csalódottnak és kissé meglepődöttnek mondta magát, majd hozzátette, hogy a lecserélni kívánt Obamacare rövid időn belül szétrobban.