2024 május 22

Hozamparádé: ringbe szálltak a biztosítók

A teljesítmény összemérhetőségét segíthetik a versenyek. Ezek közé tartozik már ötödik éve a MoneyMoon Awards, amely keretében a díjakat tegnap ítélték oda a biztosítóknak.

A MoneyMoon független pénzügyi tanácsadó cég transzparens kritériumrendszer és metodika alapján értékeli és rangsorolja a biztosítói eszközalapokat. Nem csupán az elért hozamot vizsgálják, hanem azt is, hogy mennyire kiegyensúlyozott az alap teljesítménye (erre szolgál a sharpe mutató). A rangsor folyamatosan nyomon követhető a cég honlapján, 2010 óta évente egyszer, a MoneyMoon Awards keretében az eszközalapok egész éves működését is értékelik, s ítélik oda az egyes kategóriában a díjakat.

A díjak számát illetően az idén is a legtöbb elismerést az UNIQA eszközalapjai vitték el, de jól szerepeltek az AXA, a CIG, a UNION és a Goupama termékek is. Az eszközalapok mellett minden évben kiosztják az év vagyonkezelője és biztosítója díjakat is. Az év vagyonkezelője az idén Benczédi Balázs, Pannónia CIG Alapkezelő szakembere lett. Az év biztosítója 2014 elismerést pedig a Groupama Garancia Biztosító nyerte el.

A díjazottak listáját érdemes végigböngészni, a mai hozamkörnyezetben különösen szembeötlők a – messze nem ritka – kétszámjegyű értékek.

mmawards

A díjat alapító MoneyMoon ügyvezetője, Kiss Imre az eseményen kiemelte, hogy független szakmai értékelőként a pénzügyi piac minél több területén kívánják biztosítani a szabályozói oldal és az ügyfelek által igényelt transzparenciát és objektív összehasonlíthatóságot. Jelezte ugyanakkor, hogy egyes kategóriákban a díjakat nem tudják kiosztani, mert a biztosító, amelynek az elismerést odaítélnék, nem nevezett a versenyben. (A cég valamennyi hazai unit linked eszközalap, befektetési alap és ma már közel ezerötszáz külföldi alap adatait gyűjti, ám csak a vele szerződött partnerek adatait jeleníti meg nyilvánosan rangsoraiban.)

A megmérettetés fontosságát ugyanakkor több díjazott is kiemelte. Benczédi Balázs úgy fogalmazott, ez az elismerés „… nem magunknak szól, hanem azoknak, akik most nincsenek itt. Nagyon szeretném azt látni, hogy a többi biztosító is, aki most nem jön el vagy nem akar eljönni, vagy nem akarja, nem meri megmérettetni magát, az el fogja ismerni azt, hogy ez egy hasznos munka, mert fontos, hogy visszajelzést kapjunk független forrásból is, hogy amit csinálunk, az egy jó dolog és hasznos az ügyfelek számára.” Bunghardt Csaba, az AXA Biztosító vezérigazgató-helyettese pedig azt emelte ki, hogy „nem csak az ügyfeleknek és a partnereknek, hanem a szakmának is fontos ez, mert folyamatosan inspirál.”