2024 április 24

Hosszú éjszaka az Ericssonnál

Az idei Kutatók Éjszakája nagy tanulsága várhatóan az lesz, hogy az innováció életforma. Az Ericsson mérnökeinek biztosan az: náluk a kreatív gondolatok munkaidőben és azon túl is parttalanul áradnak, ami végül fantasztikus technológiai fejlesztésekben vagy éppen látványos, szórakoztató technikai csodákban mutatkozik meg. Mindkettőre lesz példa bőven szeptember 28-án az Ericsson Kutatók Éjszakáján. Mérnökök, hallgatók, fizikatanárok várják a közönséget, hogy megmutassák mire képes a tudomány a hétköznapokon és azon túl.

Csak a testemen át

Ezen az estén a nagyközönségnek is bemutatkozik az Ericsson világújdonsága, a Connected Me, mely másodpercenként 10 MB mennyiségű adatot is képes továbbítani az emberi testen keresztül, legyen az zenei fájl vagy fotó. A Connected Me segítségével akár egy mobiltelefon és egy táblagép között is kapcsolatot teremthetünk, pusztán azáltal, hogy a két eszközt egyszerre érintjük meg. A technológia fantasztikus perspektívákat rejt: ha üzletben fizetünk, megtehetjük majd egyetlen érintéssel, vagy éppen kézfogással cserélhetünk egymással névjegykártyát, telefonszámot. A Kutatók Éjszakája vendégei most azt próbálhatják ki, hogyan állnának helyt DJ-ként, saját testükön keresztül továbbítva a keverőpultra a mixeléshez előkészített számokat.

Zöldülő mobilok

Öt év múlva alig akad majd olyan szeglete a világnak, ahol ne tudnánk 3G-vel internetezni okostelefonunkon. A Föld nagyobbik részén addigra a 4G hálózat gyorsasága is magától értetődő lesz. Ha az Ericsson mérnökein múlik, e villámgyors kapcsolatok a Föld védelmét szolgálják majd. A zöld telekommunkáció alapelveit és technológiáját kidolgozó Ericsson a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatja díjnyertes Earth-projektjét, és a mérnökei azt is elmondják, miként gondolkodnak a bolygóbarát mobiltelefónia jövőjéről.

Hobbijuk az innováció

A Kutatók éjszakáján a közönség kipróbálhatja az Ericsson játékos lelkű mérnökeinek konstrukcióját, a Lada kasztniba rejtett önjáró robotot, amely menet közben tanul, és kétszer soha nem fut bele ugyanabba az akadályba. Lehet majd szurkolni a mérnökök és a műegyetemi hallgatók csatáján, ahol eldől ki irányítja ügyesebben az algoritmusokkal vezért vonatokat az Ericsson óriás terepasztalán. A látogatók gombfocizhatnak okostelefonnal, és találkozhatnak elszánt fizikatanárokkal, akiknek a legkomplikáltabb természeti jelenségre is van egy látványos kísérletük. Ezen az estén az Ericsson kutató-fejlesztő laboratóriumát is megnyitják az érdeklődők előtt.

Barátkozó robot, légzésvezérelt egér

A természettudomány nemcsak nagy ívű koncepciók kivitelezésére alkalmas, sokat segíthet a hétköznapokban is. Az Ericsson Science Park látogatói megismerkedhetnek Nao-val, a beszélő humanoid robottal, akit külföldön fertőző beteg gyermekek gyógyításban használnak. Akárcsak tavaly, az Ericsson most is meghívta az eseményre a Magyar Innovációs Szövetséget, hogy közös programon adjanak lehetőséget a tehetséges magyar diákok bemutatkozására. Itt lesznek tehát az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei, és a nemzetközi diákolimpiára nevezett ötleteik – köztük a légzésvezérelt egér, a robotikával felszerelt fóliasátor, az optikai szeizmográf és az intelligens ökoház.

Egy életre szóló kaland

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló, egész napos fesztivál célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan rendezvényekkel találkozhatunk, amelyeken a kutatások gyakorlati alkalmazása kerül előtérbe, illetve az a kutató, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. Az Ericsson Magyarország ezzel a rendezvénnyel még szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait az egyetemi világgal és az intézményekből kikerülő diplomás fiatalokkal. Partnerei ebben idén is a Magyar Innovációs Szövetség, a Tempus Közalapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány.

A Science Parkban már délután négy órától várják az érdeklődőket.