Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Hiába a támogatás

Az elemzők megjegyezték, hogy a lakásárak több mint négy éve esnek, és a lakásépítések is tovább csökkentek az év elején: 2013 júniusáig 2680 új lakást adtak át Magyarországon. A kiadott építési engedélyek száma sem ad okot a bizakodásra. A csökkenés ugyanakkor nem egyenletes országszerte. Az ország nyugati-középső tengelye mentén lévő megyékben volt kisebb a csökkenés; Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legnagyobb a visszaesés – teszik hozzá.

A közlemény kiemeli, hogy az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ugyanakkor ezzel párhuzamosan 2,6 százalékkal növekedett az év első negyedévében. Az FHB elemzői szerint 2013-ban a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak lassú csökkenése várható, kedvezőbbé téve a lakásvásárlást.

A csökkenő infláció következtében pedig nőnek a reálbérek, és ha ez a folyamat tartósnak bizonyul, az növelheti a keresleti oldal erejét.

Az elemzők jó jelnek tekintik, hogy csökkennek a betéti és hitelkamatok. A közlemény idézi a Magyar Nemzeti Bank adatait, amelyek szerint a piaci lakáshitelek teljes hiteldíj mutató (THM) szintje már átlagosan 10 százalék alá csökkent. Az államilag támogatott hitelek pedig akár 6-7 százalék induló kamattal igényelhetőek.

Jelzik azt is: az FHB állami támogatott hitel konstrukció új lakás építésére, vásárlására például 6,00 százalék induló kamattal igényelhető, 6,62-8,17 százalék THM mellett.

Valószínűleg a kedvező támogatási és kamatfolyamatoknak tulajdonítható, hogy a hitelezés élénkült az év első részében. Az év második felében keresletet támaszthatnak a lakáspiacon a felsőfokú tanulmányaik miatt költözők és a felújítók – olvasható az összegzésben.