2024 április 24

Hétszáz dollár felett az Apple

Az iPhone 5-ös telefonok megjelenése miatt lépték át az Apple-részvények a 700 dollárt, miután az előrendelések már az első napon meghaladták a 2 millió készüléket. Az Apple, amely a múlt hónapban rövid időre többször is elfoglalta már a csúcsot, úgy tűnik, most huzamosabban letaszította a Microsoftot a legnagyobb tőzsdei értékű amerikai nagyvállalatot megillető piedesztálról. Az Apple-részvények márciusban érték el a 600 dollárt.  A 700-asok klubjának – vagyis az olyan részvényeknek, amelyeknek ára meghaladja 700 dollárt – jelenleg mindössze öt tagja van a New York-i tőzsdén. A frissen felkerült Apple-papírok mellett csak a Berkshire Hathaway A sorozatú részvénye (132770 dollár), a Seaboard (2259 dollár), az NVR (856 dollár) és a Google (715 dollár) részvényei tartoznak ebbe a szűk csoportba.

A kaliforniai San Joséban egyébként kedden az illetékes szövetségi bíró, Lucy Koh elutasította a Samsung Electronicsnak azt a folyamodványát, hogy vonja vissza az előzetes végzést, amely megtiltja a cégnek, hogy Amerikában forgalmazhassa az iPadre feltűnően hasonlító Galaxy Tab 10.1 táblagépét. Az ideiglenes tilalmat Koh bíró még augusztus 24-e előtt rendelte el, amikor az esküdtszék úgy döntött, hogy a Samsung megszegte az Apple hat szabadalmát és 1,05 milliárd dollár bírság megfizetésére kötelezte a dél-koreai céget. A testület ítélete a Tab 10.1-et nem érintette.

A Samsung a bíróság mellet a reklámpiacon sem adja fel a küzdelmet az Apple-lel szemben és a hét eleje óta hirdetési offenzívát folytat az amerikai cég ellen az Egyesült Államokban. A dél-korai óriás hirdetéseiben azt hangoztatja, hogy okostelefonja, a nyár elején piacra dobott Galaxy S3-A sok tekintetben többet tud, mint a most megjelent iPhone 5.