Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Havi csúcson a magyar CDS-árazás

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama 309 bázispont környékén mozgott a pénteki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.

A magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-középárfolyama október 12-én süllyedt az idén először 300 bázispont alá, és a mostani emelkedésig e szint alatt járt.

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 309 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

Ez hozzávetőleg megfelel Olaszország CDS-árazásainak, számottevően jobb azonban Spanyolország és Portugália törlesztéskockázati megítélésénél.

A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 304, a spanyol 345, a portugál 630 bázispont környékén járt a péntek kora esti londoni jegyzésben.

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most is hozzávetőleg 450 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A City elemzői közösségében vannak olyan vélemények, hogy a piac a CDS-árfolyamok alakulásából megítélhetően esetleg alulárazza a magyar törlesztéskockázatot.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a magyar önkormányzati adósságrendezés és az állam által átvállalt adóssághányad esetleges részleges leírásának kilátásairól befektetőknek összeállított legújabb elemzésükben közölték: saját számításaik szerint a magyar CDS-tranzakciók árazása az elmúlt hónapok meredek csökkenése nyomán azt jelzi, hogy a piac jelenleg 15 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország esetleges nem maradéktalan adósságtörlesztésének kockázatát kétévi távlatban, 75 százalékos beszedési rátát – vagyis 25 százalékos leírást – feltételezve.

A Capital Economics londoni elemzői szerint, tekintettel Magyarország adósságterheire és gazdasági gondjaira, ez túl alacsony kockázati árazásnak tűnik.