2023 március 24

Hatékonyabb adóbehajtást vár az Európa Tanács elnöke

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, a „trojka” pénteken érkezett Athénba a 130 milliárd eurós támogatási csomag feltételeinek teljesítésében elért eredmények felmérésére. A vizsgálat eredményén múlik a csomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének folyósítása, amelynek elmaradása fizetésképtelenné tenné az országot. A küldöttség vasárnap találkozik a görög pénzügyminiszterrel. A vizsgálat előreláthatóan októberben zárul.

A görög parlamentnek még el kell fogadnia azt a 11,5 milliárd eurós kiadáscsökkentő csomagot a 2013-2014-es periódusra, amelynek hiányában leállnak az országot 2010 május óta működésben tartó támogatások.  A görög miniszterelnök hangsúlyozta: a pénzügyi célkitűzések teljesítése érdekében elengedhetetlen, hogy az ország ismét növekedési pályára álljon, és munkához juttassák a munkanélküliek seregét.  A munkanélküliség már robbanás közeli mérteket öltött, „a görögök eljutottak tűrőképességük határára” – fogalmazott Antonisz Szamarasz, hangsúlyozva, hogy már látszaniuk kellene az áldozatok hozadékának.

Az elmúlt három évben tett megszorító erőfeszítések ellenére sem sikerült az egymást követő kormányok egyikének sem hatékony megoldást találnia az adóelkerülés problémájára, ami különösen a szabadfoglalkozásúak és az egyéni vállalkozók körében dívik.  A görög pénzügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy mintegy 54 ezer polgárt vonnak adóellenőrzés alá az elkövetkező néhány napban, olyanokat, akik 2009, a krízis kezdete óta összesen mintegy 22 milliárd eurót utaltak át külföldi bankszámlákra. Az ellenőrzést azzal a több mint 3 ezer emberrel kezdik, akik egyenként legalább egymillió eurót utaltak át.

A pénteken közzétett adatok szerin Görögországban a második negyedévben évi 6,3 százalékkal csökkent a GDP, nagyobb mértékben a múlt havi előzetes 6,2 százalékos adatnál. Az első negyedévben a GDP évesítve 6,5 százalékkal csökkent. A bruttó beruházások a júniussal zárt három hónapban 19,4 százalékkal, a fogyasztói kiadások pedig 7,2 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest.  A héten napvilágot látott statisztikák szerint a munkanélküliek száma meghaladja a háború utáni rekordot jelentő 1,2 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig szintén rekordon, 24,4 százalékon áll. A fiatalok körében az arány több mint ötven százalék.