2024 május 20

Harrach: az embereket nem terhelő megoldásokat kell keresni

– mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta: az IMF most napvilágot látott követeléseit elfogadhatatlannak tartják. Harrach Péter ugyanakkor úgy véli, „egy kis szerencsével” még az idén tető alá hozható az IMF/EU-megállapodás.

A kereszténydemokrata politikus a Fidesz-KDNP Sárvárra kihelyezett tanácskozását értékelve azt mondta: egyrészt a megfeszített munkatempó – a kora reggeltől késő éjszakáig zajló munka -, másrészt a felelősség jellemezte a megbeszéléseket, ugyanis a frakciószövetségnek a kétharmados parlamenti többség nemcsak lehetőséget, hanem kötelezettséget is jelent, hogy évtizedek óta esedékes strukturális változásokat végrehajtson.

A frakcióülés egyik kiemelt témája volt az IMF/EU-tárgyalás, amelyről Harrach Péter – hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tett nyilatkozatához – azt közölte: az IMF most napvilágot látott követelései a magyar társadalom számára elfogadhatatlanok, azok ugyanis nemcsak a nyugdíjasokat sújtanák nagyon keményen, hanem az aktív réteget is, sőt nem lenne az országban olyan társadalmi csoport, amely ne járna rosszul.

A tárgyalásokat azonban eredményesen kellene befejezni – folytatta -, ezért egyetlen lehetőség adódik, ha a magyar fél alternatív megoldásokat kínál, mégpedig olyanokat, amelyek a költségvetés egészét érintik, de az embereket nem terhelik.

„Ez egy komoly munka lesz (…), nem szeretnék találgatni; hogy mi lesz végül a megoldás, azt ma még nem lehet megmondani, és ez elsősorban nem is a képviselők, inkább a kormányzat feladata” – válaszolta a lehetséges lépéseket firtató kérdésre.

Kijelentette ugyanakkor: az biztos, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, de a jelenleg diktált feltételek elfogadhatatlanok. Arra a kérdésre, hogyan látja, tető alá hozható-e még az idén az IMF/EU-megállapodás, a frakcióvezető azt felelte: „egy kis szerencsével bizonyára”, de hosszú folyamatra számít.

„Meglátjuk, hogy azok a javaslatok, amelyeket mi teszünk, milyen fogadtatásra találnak” – fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell a jövő évi költségvetést, Harrach Péter azt mondta, erről is esett szó a tanácskozáson, de döntés még nem született.

A sárvári frakcióülésen a KDNP által szorgalmazott témákra – családi csődvédelem, családi adózás kiterjesztése, polgári törvénykönyv módosítása és a kegyeleti jog bizonyos rendelkezései – rátérve Harrach Péter azt mondta: az egyik legkonkrétabb javaslatuk a családi adózás kiterjesztésére vonatkozik, amely azokat érintené, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget.

Náluk a munkavállaló által fizetett járulékokból tennék levonhatóvá a hiányzó részt. Az indítványról a politikai megállapodás megszületett, így 2014 januárjában bevezethető az intézkedés – jelezte.

A politikus beszélt arról is, hogy a köznevelési törvény ugyancsak téma volt a kihelyezett tanácskozáson. A korábbi vitás időszak után elkezdődött a már elfogadott jogszabály optimális végrehajtásának átgondolása. Az ezzel kapcsolatos képviselői kérdésekre pedig Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár adta meg a válaszokat – mondta.

A frakcióvezető példaként kitért a mindennapos testnevelésre, amellyel kapcsolatban – elmondása szerint – úgy tűnik: a képviselők meggyőzték az oktatási kormányzatot, hogy biztosítani kell a tömbösítés lehetőségét. Az indokok között említette, hogy az úszásoktatás nem oldható meg egy órában. Emiatt inkább a heti ötórás testnevelést tartja helytálló megnevezésnek.