2024 március 04

Hány éves a magyar vállalatok java?

A magyar gazdaság gerince

Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, március 31-i adata szerint Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik.

„A kkv-k piaci jelentőségéhez kétség sem férhet, a bruttó hazai termék felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak több mint kétharmadának biztosítanak munkahelyet. Mindezek alapján elmondható, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, de vajon tudjuk-e, hogy átlagosan mióta működnek ezek a vállalkozások. Erre a kérdésre kerestük a választ a K&H: üzletet ide! vállalkozásösztönző programunk keretében” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Tinédzserek és nagykorúak

A K&H 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérése szerint a cégek zöme már túl van a korai gyermekkoron.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„A vállalkozások legnagyobb része, 41 százaléka a húszas éveit tapossa. Közel ugyanilyen arányban (39 százalék) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (5 százalék). A hazai kkv szektor tehát nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán.

Ha a különböző árbevétel-kategóriákat nézzük, az látható, hogy a cégméret és a működési idő között nincs egyértelmű összefüggés. Ugyan a középvállalkozások között találjuk a legtöbb régi motorost, mivel közel felük több mint húsz éve működik, őket azonban a mikrovállalkozások (44 százalék) követik, míg a kisvállalkozásoknál ez az arány 36 százalék. Utóbbiaknál a legmagasabb azonban a tinédzser korban levő, azaz a 10-20 éve működő cégek aránya (48 százalék).