2024 június 14

Hamarosan megtudjuk a török népszavazás eredményét

Nemrég zártak az urnák

Az ország 32 keleti tartományában reggel 7 és délután 16 óra, míg 49 nyugati tartományában reggel 8 és délután 17 óra között lehetett voksolni. Valamennyi tartományban  elkezdték összeszámolni a szavazatokat.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A referendum egy incidenstől eltekintve nyugalomban folyt. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a tragédia a főként kurdok lakta délkeleti Diyarbakir tartomány Cermik körzetének egy kis falusi szavazóhelyiségénél történt.

Az iskola udvarán politikai nézeteltérés miatt két rokoni kapcsolatban álló csoport összeszólalkozott, és a vitában szúró-, illetve lőfegyverek is előkerültek. A csetepatéban szerzett sérüléseik következtében hárman életüket vesztették. A csendőrség teremtett rendet a helyszínen. Az esettel kapcsolatban két embert őrizetbe vettek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nagy a készültség

A népszavazás biztonságáért országszerte 380 ezer rendőr és csendőr felelt. A szavazócédulákon az elnöki rendszer bevezetését támogató „igen” felirat fehér alapon, az alkotmánymódosítást ellenző „nem” pedig barna háttér előtt szerepelt. A választók pecséttel jelölték meg a lap preferált felét.

Szintén a Dogan számolt be arról, hogy a Szíriával határos dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetében több szavazóhelyiségben „igen” felirat szerepelt a pecséteken. A körzeti választási tanács döntése nyomán az érintett pecséteket begyűjtötték, és az „igen” feliratot a többi pecséten is szereplő „választás” feliratra cserélték. A voksolás ez idő alatt szünetelt.

Később a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven azt nyilatkozta, hogy az „igen” feliratú pecsétekkel megjelölt szavazólapok is érvényesnek számítanak.

Nem lehet alkoholt fogyasztani

Az YSK határozata értelmében helyi idő szerint reggel 6 órától éjfélig tilos alkoholos italt árusítani, továbbá nyilvános helyen alkoholt fogyasztani Törökországban. Az urnazárást követő első órában, tehát este 6 óráig tilos a népszavazás eredményére vonatkozó hír, becslés, vélemény közzététele a sajtóban. Ezután is egészen 9 óráig csak a YSK által közölt információkat lehet nyilvánosságra hozni.

Az elnöki rendszer bevezetéséről döntő referendumon belföldön 55,3 millió, külföldön nem egészen 3 millió választásra jogosult török állampolgár adhatta le voksát.

A 18 pontból álló alkotmánymódosítás révén Törökországban megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalapításakor létrejött miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.