2024 július 23

Ha itt a fordulat, hol az osztalék?

Jól jellemzi a Magyar Telekom körül kialakult légkört, hogy amíg korábban a társaság menetrendszerűen érkező osztalékához órát lehetett igazítani, sőt, a hazai „nyuszi rali” felelőse épp a telekom cég menedzsmentje volt, most ott tartunk, hogy nyár végén korai még az osztalékról beszélni. Márpedig az idei zéró osztalék után mindenki erről akar beszélni. Annál is inkább, mert akik anno beleültek ebbe a részvénybe, kifejezetten osztalékpapírt vásároltak. Mégse pihenjünk bele az önsajnálatba, mert a számok akár fordulatra is utalhatnak. Legalábbis, egy elemző már így látja. Igaz, mások még mindig elengednék az Mtel kezét.

osztalék hozam idő óra pénz befektetés megtakarítás 123rfIndokolatlan a gyűlölet

A Magyar Telekom még mindig a leggyűlöltebb telekom részvények egyike, amelyet sem a részvényárfolyam, sem a cég operatív teljesítménye nem indokol – hangsúlyozta Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, mondván, az első negyedév erős jelentése után a pozitív trend folytatódott: erőteljes fordulat látható az operációban és a profittermelő képességben. Szerinte, további céláremelésekre és elemzői ajánlásváltoztatásokra számíthatunk. Éppen ezért a Concorde intézményi ajánlása is felülsúlyozás.

Mint mondta, a második negyedéves eredmények meghaladták a várakozásokat. A befektetők által leginkább figyelt, kamatfizetés előtti üzemi eredmény (EBITDA) 49,6 milliárd forint lett, ami meghaladja a 48,7 milliárd forintos piaci konszenzust. Ami ennél is fontosabb, hogy az EBITDA lényegében stagnált a tavalyi év azonos időszakához képest. Emiatt a menedzsment felfelé módosította az EBITDA-ra vonatkozó éves várakozásait, és így már csak maximum 3 százalékos csökkenéssel számolnak a korábbi 3-6 százalékos előrejelzéshez képest – tette hozzá.

A társaság erős operatív teljesítményét mutatja az is – folytatta, hogy az év első felében 1,5 százalékkal nőtt az EBITDA, annak ellenére, hogy 2 milliárd forinttal több telekom adót fizettet a cég. A jó teljesítmény mögött elsősorban a javuló magyar gazdaság és így a fogyasztók erősödő vásárlóereje áll.

Miből lesz itt osztalék?

mtelekom_0504Az osztalékfizetés szempontjából kiemelt fontosságú készpénztermelés (free cash flow) továbbra is hanyatlik – mutatott rá Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: az eladósodottsági ráta az első negyedéves 43,6 százalékról csak 42,5 százalékra süllyedt, miközben a társaság közel 50 milliárd forintot takarított meg az osztalék visszatartásával. Ez még mindig távol áll a 30-40 százalékos komfortzónától, ami az osztalékfizetésnek engedne teret, vagyis a 2015-ös osztalék esélye tovább csökkent. Bár elképzelhető, hogy végül sikerül összehozni olyan 10-20 forintos részvényenkénti kifizetést, ám ez aligha elégíti ki a befektetők osztalékéhségét.

Mint mondta, a mostani gyorsjelentés a javított EBITDA-prognózist figyelembe véve sem változtat érdemben a papírok megítélésén, ezért nem meglepő a negatív piaci reakció. Különösen azok után, hogy tegnap azért estek a részvények, mert nem jött össze a Sprint/T-Mobile ügylet, ami sokak szerint a Magyar Telekom részvényekre történő ajánlattételt eredményezett volna. Szerinte, pénzügyi okokból továbbra sem bízhatunk a kivásárlás forgatókönyvében.