2023 február 04

Ha a Reálszisztémánál van értékpapírod, megnyugodhatsz

Felügyeleti biztosokat rendeltek ki

A szóvivő felidézte, a társaság legutóbbi közgyűlésén döntött arról, hogy rendezett körülmények között kivonul a piacról. Az MNB akkor vonja vissza a Reálszisztéma tevékenységi engedélyét, ha a Reálszisztéma értékpapírcége az ügyfeleivel szemben fennálló elismert kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett vagy a szerződéseinek teljesítését más befektetési szolgáltató átvállalta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a társaságnál folytatott célvizsgálata során 2015. november 4-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Reálszisztéma értékpapírcégéhez irányítási problémák miatt – idézte fel a szóvivő.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A felügyeleti biztosok átvették a társaság irányítását (a jogszabály szerint a menedzsment, és nem a tulajdonosok jogkörét), és gondoskodtak a megfelelő működésről.

Megtévesztették a közvéleményt

A jegybank eddigi vizsgálatai szerint a Reálszisztéma értékpapírcégénél nem tűnt el az ügyfelek pénze, ugyanakkor a közelmúltban erről megjelent híresztelések alkalmasak voltak a befektetők és a közvélemény megtévesztésére.

Ezzel szemben az MNB eddigi vizsgálatai, illetve a kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy a Reálszisztéma értékpapírcégénél az ügyfeleinek befektetései rendelkezésre állnak – szögezte le a jegybank felügyeleti szóvivője.