2024 április 16

Gyógyfürdők és wellness, szezonnyitásra készül a Balaton

Mint rendesen, Pünkösdkor megérkeznek a nyaralók, a turisták ezrei, s a tanítás befejezése után pedig egyik napról a másikra csúcson jár minden. A balatoni idegenforgalom az elmúlt évek óta ismét erősödik. Tavaly a magyar tenger szálláshelyeire egymillió 354 ezer vendég érkezett, négymillió 604 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ez a magyarországi vendéglétszám 15, a vendégéjszakák 20 százalékát jelentette.

Hévízre látogatott a legtöbb vendég

A balatoni idegenforgalmi szezon érdekesen alakult az elmúlt években. A nyári csúcsszezonban a vendégforgalom nagysága nagyjából megfelelt a korábbiaknak, az elő- és utószezonban azonban több volt a látogató. Ez nem véletlen, hiszen az elmúlt időszakban a gyógyturizmus volt a turisztikai régió gyorsabban fejlődő ágazata. Ami a bevételeket illeti, Hévíz számíthat az idén is a legnagyobb summára. A mostani szezon minden bizonnyal nem lesz rosszabb a tavalyinál, 2013-ban több mint kétszázezren keresték fel a gyógyvizéről ismert várost,  a vendégek csaknem egymillió 150 ezer éjszakát töltöttek el itt, ami csaknem a duplája a második helyezett Siófok látogatottságának.

Nem véletlenül került a harmadik helyre az északi parti város, Balatonfüred. A szívkórház, a megújult kikötő, a városias jelleg tavaly 156 ezer látogatót vonzott, akik több mint félmillió napot töltöttek el a településen. Az sem meglepetés, hogy a látogatottság szempontjából a negyedik legvonzóbb város Zalakaros volt a maga majdnem százhúszezer látogatójával és 413 ezer vendégéjszakájával.

A balatoni turizmus nyertesei egyértelműen azok a települések voltak, amelyek nem elégedtek meg pusztán a tó vonzerejével, hanem az elmúlt években, évtizedekben sokat tettek a gyógy- és wellness szolgáltatások fejlesztéséért.  Az adottságokon kívül ez eredményezte például, hogy a vendégéjszakák több mint egyötödét Hévízen töltötték el a látogatók, ahol jellemzően magas volt a külföldi turisták aránya.

Viharos idő után elrajtoltak a vitorlások

A Balaton másik nagy vonzerejét a vitorlásturizmus adja. Jóllehet az elmúlt hetekben meglehetősen kemény időjárás, folyamatos viharok, 80-100 kilométeres szél nehezített a települések lakóinak életét, a hét végén Balatonfüreden a korábbiaknál ugyan kisebb mezőnnyel, de elrajtolt a balatoni évadnyitó vitorlásverseny. Az idei a nyolcvanötödik hivatalos szezonnyitó volt, megkoszorúzták a Balatont, emlékeztek a részvevők azokra, akik a tóban lelték halálukat. Sorozatban jönnek majd az újabb versenyek, a Pünkösdi regatta, a Kék szalag.

A horgászok már jó ideje kinn ülnek a partokon. Az ő esetükben változatlanul nem megoldott a csónaktárolás gondja. A kikötőkön kívül, a part menti nádasokban ugyan nem lehetne hivatalosan tárolni a ladikokat, a hatóságok azonban többnyire elnézőek. Kevés, a horgászok pénztárcájának is elviselhető, kikötői hely áll rendelkezésre. A nagyobb kikötők drága helyeit ez a vendégréteg biztosan nem képes megfizetni.

A horgászat egyre költségesebb időtöltésé vált. Nem véletlen, hogy tavaly csökkent a horgászok létszáma. 2012-ben még több mint 310 ezer horgászt tartott nyilván az országos horgászszövetség, ez a szám 2013 végére 290 ezer alá süllyedt.

Hagyományt teremtenek a települések

A balatoni idegenforgalom kapcsán általában két területről beszélünk. az egyik a kiemelt balatoni üdülőkörzet, a másik a turisztikai régió. Az előbbihez százhatvannégy, az utóbbihoz 156 település tartozik. A települések folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyek még több látogatót vonzanak. A regionális és települési hagyományteremtő eseménysorozatok mellett az utóbbi években számottevően erősödött a borturizmus is.

A Balaton az elmúlt években a kerékpáros turizmus egyik keresett helyévé vált. A tó ma már kerékpárutakon teljesen körbe biciklizhető, ez a lehetőség jelentős vonzerőt képvisel.

Kedvező hír az is, hogy egyre több a kezdeményezés a Balaton fejlesztésének összehangolására. Amint a Tőzsdefórum is beszámolt róla megkezdődik a Balaton-régió aktualizált területfejlesztési koncepciójának társadalmi egyeztetése. A korszerűsített tervezet nagyobb szerepet szán az aktív és az egészségfejlesztő turizmusnak, továbbá támogatja a helyi szolgáltatások, termékek egységesebb megjelenítését.