2024 június 21

Gazprom: minden a terv szerint halad

Lebegyev az MTI kérdésére közölte, hogy a Déli Áramlat az eltervezett ütemterv szerint épül. Mint mondta, meggyőződése, hogy az első gázszállítások 2015 végén megindulnak a vezetéken, amely Magyarországra is eljuttatja majd az orosz gázt. Az orosz állami energetikai óriáscég exportvállalatának vezetője hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az ukrán-orosz gáztárgyalások uralják az energetikai kapcsolatokat, azokat nem szabad összekapcsolni a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével.

Lebegyev a sajtótájékoztató elején is fontosnak tartotta hangsúlyozni az orosz álláspontot a Déli Áramlattal kapcsolatban, megerősítve Alekszej Millernek, a Gazprom vezérigazgatójának a hétfői nyilatkozatát. Az orosz állami energetikai óriáscég irányító testületének vezetője a Rosszija 24 állami hírtelevízió késő esti műsorában leszögezte, hogy a cég európai partnereivel együtt megvalósítja az orosz gázt Európába eljuttató vezetéket. Úgy vélte, hogy még van idő az Európai Bizottsággal tisztázni a Déli Áramlat és a már meglévő Északi Áramlat hasznosításával kapcsolatos kérdéseket.

Alekszej Miller Günther Oettingernek, az Európai Bizottság energiaügyi biztosának a múlt hétvégén egy német hetilapban megjelent nyilatkozatára reagált. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az uniós tisztviselő úgy vélte, hogy előbb az Ukrajna területén áthaladó vezetékrendszeren való biztonságos gázszállítást kell megoldani, a Déli Áramlat és az Északi Áramlat kérdése másodlagos. Oettinger szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy Brüsszel engedélyezheti-e a Gazpromnak a két gázvezeték teljesítményének teljes kihasználását.

A 2009-ben Brüsszelben elfogadott szabályozás az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írta elő, és megfosztotta a Gazpromot, valamint más monopolhelyzetben lévő cégeket a gázszállításban élvezett előnyöktől.

A Gazprom azt szeretné elérni, hogy az Északi Áramlat gázvezetéket Lengyelországgal összekötő németországi Opal csővezetéket kivonják az uniós harmadik energiacsomag hatálya alól és annak 100 százalékos tulajdonosa kíván lenni, az Európai Bizottság pedig legfeljebb 50 százalékos részesedés engedélyezne.

Alekszandr Lebegyev, a Gazprom export vezérigazgatója a Financial Times tekintélyes amerikai üzleti-politikai lap kérdésére határozottan kijelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték teljesítményét az orosz állami cég 100 százalékosan ki fogja használni. Azt mondta, hogy a Gazprom mentességet kért az Európai Bizottságtól a vezeték infrastruktúrájára a harmadik energiacsomag hatálya alól.

A 2015-ben lejáró magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződéssel kapcsolatosan az MTI kérdésére Alekszandr Lebegyev közölte, hogy bár korábban, „békésebb időkben” egy évvel az ilyen megállapodások lejárta előtt el szokták kezdeni a tárgyalásokat az új szerződésről, ez még nem történt meg. Van még azonban idejük, hogy megállapodjanak a mennyiségekről és az árakról – tette hozzá a Gazprom export vezérigazgatója.