2024 május 23

Furcsa leváltási ügy Romániában

Megszavazták a parlamentben

A maszol.ro portál pénteki híre szerint a hivatalos közlönyben csütörtökön megjelent miniszterelnöki rendelet szerint az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát ezentúl Amet Aledin korábbi helyettes államtitkár, a tatár kisebbség képviselője vezeti, Laczikó Enikő pedig helyettes államtitkárként folytatja munkáját a miniszterelnöknek közvetlenül alárendelt hivatalban.

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke a szövetség hírlevelében közölt nyilatkozatában azzal hozta összefüggésbe az intézkedést, hogy az RMDSZ kedden megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

„Ezt a hivatalt RMDSZ-es politikus vezette akkor is, amikor kormányon vagy ellenzékben voltunk, hiszen sikerült elismertetni a mindenkori jobb és baloldali kormánypártokkal is, hogy az a természetes, ha az itt élő legnagyobb őshonos nemzeti kisebbség képviselői javasolnak személyt a hivatal élére” – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csak pozíciót váltott

Az ügyvezető elnök emlékeztetett rá, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy pártközi kisebbségi paktum megkötését kezdeményezte januárban Klaus Iohannis államfőnél, éppen azért, „hogy a kisebbségi képviselet, a kisebbségi törvénykezés és ennek alkalmazása ne függjön a politikai széljárástól”.

„Újra és újra fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a kisebbségi kérdés nem lehet a mindennapi politikának alárendelve” – idézte Kovács Pétert a szövetség hírlevele.

A román kormány pénteken este a honlapján közölt pontosításban hamisnak minősítette azt az állítást, hogy Laczikó Enikőt leváltották volna a tisztségéből. „Nincsen szó leváltásról, csupán egy tisztségcseréről az intézményen belül. Laczikó Enikő a hivatal alelnöki tisztségébe került” – pontosította a kormány. Azt is hozzátette, hogy a kormány teljes bizalommal van a hivatal vezetői iránt.

Alkalmazási problémák

Laczikó Enikő kedden az Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság és az Országos Diszkriminációellenes Tanács közös bukaresti szemináriumán vett részt, ahol többek között kifejtette: az anyanyelvhasználatra vonatkozó romániai törvények közigazgatásbeli alkalmazása akadályokba ütközik.

„A nemzeti kisebbségek önkifejezéséhez, szimbólumhasználathoz való jogait korlátozzák, a vallási identitást megsértik. Ugyanakkor rasszista és idegengyűlöletre uszító politikai nyilatkozatok sorát hallhatjuk, amelyek hátráltatják azokat a törekvéseket, amelyek 25 éve a kisebbségi jogok megszerzésére irányulnak” – idézte az államtitkár akkori felszólalását az RMDSZ hírlevele.

Laczikó Enikő 2013 januárja óta állt a kormány kisebbségi kapcsolatokért felelős hivatala élén. A hivatalt korábban több cikluson át Markó Attila vezette, akit 2012-ben parlamenti képviselővé választottak.