2023 szeptember 22

Esély a leghátrányosabb helyzetű tanulóknak

Állami intézmények kizárva

Az államtitkár elmondta, hogy azok a civil és egyházi szervezetek jelentkezhetnek, amelyeknek jelenleg nincs futó pályázatuk, állami intézmények most nem pályázhatnak. Mintegy 170-200 jelentkezőre számítanak, a pályázatokat december 31-ig lehet benyújtani – tette hozzá.

Kiemelte, a cél a folytonosság és a lehetőség biztosítása, azért, hogy az érintett családokban ne öröklődjön tovább a hátrányos helyzet, valamint csökkenjen az iskolát képzettség nélkül elhagyók száma. Utóbbi szorosan kapcsolódik az Európa 2020 stratégiához, amelyben a kormány vállalta, hogy 10 százalék alá csökkenti az iskolaelhagyók számát és 30 százalék fölé emeli a felsőoktatásban tanulókét – jelezte Köpeczi-Bócz Tamás.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nőhet a tanodába járok száma

Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, eddig 3-4 ezer gyerek járt tanodába, számuk azonban a pályázatnak köszönhetően akár hatezerre is nőhet. Hozzátette, az eddigi tapasztalatok értékelése után elkészült a „tanodasztenderd”, amely egyfajta minőségbiztosításként szabályozza majd a tanodák tevékenységét. Úgy fogalmazott a tanodák valós esélyt kínálnak a kitörésre és a felemelkedésre, ennek pedig kézzelfogható bizonyítékát nyújtották a már az előző két évben is működő tanodák.

Hangsúlyozta, ezek az intézmények nem csupán a tanulásban segítenek, hanem annál sokkal többet nyújtanak: kompenzálják mindazokat a hátrányokat, amelyek akadályozzák a gyerekek teljesítményét. Összetett segítséget nyújtanak kultúraközvetítéssel, közösségfejlesztéssel és szabadidős programok szervezésével – fűzte hozzá.

A pályázati kiírás szerint a támogatási kérelmeket online elektronikus kitöltőprogramon keresztül lehet majd benyújtani, további információ a www.palyazat.gov.hu oldalon található.