2024 április 13

Fizesse a főnök!

Az első esetben az alacsonyabb keresetű munkavállalók néhány ezer, míg a magasabb keresetűek 10-20 ezer forintot fizetnének a biztosításért. A második eset pedig azért került előtérbe, mert januártól a munkaadók – a cafetéria keretében – adó- és járulékmentesen köthetnek egészségbiztosítást a munkavállalóikra. A már ilyen termékkel a piacon lévő biztosítók néhány száz szerződésről számoltak be, de megjegyezték, hogy a munkaadói szerződéskötés hatása csak jövőre jelentkezik.

A cégek a cafetériát ősszel tervezik, márpedig az egészségbiztosítás beillesztése ebbe a keretbe csak a múlt év végén történt meg. Az Union Biztosító reprezentatív felmérése szerint a munkavállalók az étkezési utalvány után, a második helyen szeretnék igénybe venni az egészségbiztosítást. A munkavállalók 55-60 százaléka elvárja, hogy a munkaadójuk ezt adja is meg számukra.

Szakorvoshoz évente 2-3 alakalommal fordulnak az emberek. A megkérdezettek 96 százaléka az állami szakrendelőt keresi fel, 63 százalékuk eddig csak ilyenben járt. A maradék 37 százalék magán szakorvost is felkeres, ebből 5 százalék csak magán szakrendelésre jár.