2024 április 18

Fitch: recesszióba sodródhat a világgazdaság egésze

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó negyedéves világgazdasági helyzetértékelése szerint a kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott költségvetési csomag intézkedései – ha valóban jelenlegi formájukban lépnek életbe – a legjobb esetben is megfelezhetik a világgazdaság jövő évi növekedési ütemét a cég által jósolt globális bővüléshez képest, sőt – bár nem ez a Fitch alapeseti forgatókönyve – recesszióba is sodorhatják az Egyesült Államokat és a világgazdaság egészét.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékának megfelelő, több mint 600 milliárd dolláros takarékossági csomagot – a benne foglalt kiigazító lépések drámai mértékére utalva – a „fiscal cliff”, szabad fordításban a „költségvetési szakadék széle” félhivatalos elnevezéssel tartja számon a piaci zsargon.

A Fitch Ratings szakelemzői csütörtöki londoni elemzésükben közölték, hogy az Oxford Economics szimulációs modelljét felhasználó számítási módszerük alapján az amerikai hiánycsökkentő csomag jelentette költségvetési sokk miatt az amerikai gazdaság 2013 egészében mindössze 0,4 százalékkal növekedne; ez 1,9 százalékponttal kisebb mértékű amerikai GDP-bővülési ütem lenne a Fitch alapeseti prognózisában valószínűsített jövő évi amerikai növekedésnél.

A hitelminősítő a „fiscal cliff” intézkedéseinek teljes mértékű és állandósuló érvényesítése esetére 2014-ben is csak 1,9 százalékos amerikai növekedéssel számol; ez 0,9 százalékponttal kevesebb az alapeseti előrejelzésnél.

A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy mindezt egybevetve az amerikai államháztartási kiigazítási csomag mostani formájában összesen csaknem 3 százalékpontnyi amerikai teljesítménybővülési mínuszt jelentene a következő két évben a cég által alapesetben várt kumulatív növekedéshez képest.

A hitelminősítő szerint ennek jelentős hatásai lennének a világgazdaság egészére. Ugyanezt a számítási modellt használva a Fitch közgazdászai kimutatták, hogy a „fiscal cliff” teljes mértékű érvényesülése az euróövezetben jövőre 1,0 százalékos visszaesést eredményezne, ami 1,3 százalékponttal rosszabb teljesítmény lenne a Fitch által alapesetben 2013-ra jósolt 0,3 százalékos növekedésnél.

Ez egyben azt is jelentené, hogy ebben az esetben az euróövezet két egymás utáni évet recesszióban töltene, mivel a Fitch Ratings csütörtökön ismertetett globális prognózisa szerint a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 0,5 százalékkal csökken.

Az amerikai államháztartási intézkedéscsomag maradéktalan végrehajtása esetén a világgazdaság egésze jövőre mindössze 1,3 százalékkal növekedne a Fitch Ratings által használt számítási modell szerint; ez éppen a fele lenne a hitelminősítő jövő évi alapeseti forgatókönyvében szereplő 2,6 százalékos globális GDP-növekedési ütemnek.

A Fitch szerint a jelenlegi törvény által előírt államháztartási kiigazítás mértéke és üteme azzal a veszéllyel jár, hogy az amerikai gazdaságot „elkerülhető és felesleges” recesszióba sodorja. A cég londoni elemzői ezért arra számítanak, hogy a kiigazítást végül „kezelhetőbb”, az amerikai GDP-érték 1,5 százalékának megfelelő szintre enyhítik jövőre.

A Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzése alapesetben is meglehetősen borúlátó. A ház közölte, hogy a világgazdaság egészében erre az évre 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos, 2014-ben 3 százalékos növekedéssel számol. Ez a prognózis 2011-re 0,1, a jövő évre 0,2 százalékponttal rosszabb az előző, júniusban összeállított negyedéves becslésnél. A cég 2014-re most adott először globális növekedési prognózist.

A Fitch új előrejelzése szerint az euróövezeti gazdaság az idén fél százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,3 százalékkal növekszik; ezek 0,1, illetve 0,6 százalékponttal visszavett prognózisok.

Az euróövezetben más nagy londoni házak is idei recessziót és igen lanyha jövő évi növekedést várnak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays gazdaságkutató részlegének e hét elején Londonban ismertetett új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa 2012-re szintén 0,5 százalékos visszaesést valószínűsít az euróövezetben, 2013-ra szóló növekedési becslésüket pedig az eddigi 0,8 százalékról ugyancsak 0,3 százalékra rontották a cég elemzői. Ezt a Barclays azzal indokolta, hogy előző prognózisa óta jelentősen romlottak a globális üzleti bizalom jelzőszámai, tükrözve a világgazdaság ipari szektorában zajló folyamatos lassulást.