2024 április 13

Filmekkel emlékeznek a Francia Intézetben

A nyitó napon a Belső ellenség című filmet vetítik. A történet 1959-ben játszódik, amikor Terrien hadnagy átveszi a kabil hegyekben állomásozó szakasz vezetését. Találkozik Dougnac őrmesterrel, a lelkileg kiégett katonával. A lélektani dráma főszereplői: Benoit Magimel, Albert Dupontel és Aurélien Recoing, a rendező Florent Emilio Siri. A film cselekményét Patrick Rotman forgatókönyvíró által gyűjtött tanúvallomások teszik hitelessé – olvasható a Francia Intézet programajánlójában.

Az 1960-ban játszódó Az árulás című filmet Philippe Faucon rendezte. A francia Roque főhadnagy parancsnoksága alatt négy muszlim ifjú dolgozik, az egyikük Tajeb tolmácsként. Az állomás feladata szavatolni a környék biztonságát és felügyeletét. A főszerepben Vincent Martinez és Cyril Troley látható.

Alexandre Arcady rendezte a Viharos életek című 1979-es játékfilmet, főszereplői Marthe Villalonga, Roger Hanin és Patrick Bruel. A film Albert, Marguerite és fiuk, Paulo oráni életéről szól, a család azonban a háború miatt azonban Párizsba költözik, ahol rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük.

Október 26-án vetítik a programsorozat utolsó játékfilmjét, René Vautier alkotását a Húszévesen a hegyekben című mozit. René Vautier 1972-ben készült kultfilmjében Philippe Léotard, Yves Branellec, Jean-Michel Ribes és Alexandre Arcady játsszák a főszerepeket. A film a katonák hiteles beszámolói alapján a frissen besorozott kommandósok hét napjáról és a háború kegyetlenségéről szól.

Dokumentumfilmet is láthat a korszakról a közönség. Jean-Michel Meurice Algéria, a mi történelmünk című 2012-es dokumentumfilmjét október 9-én játsszák. Francia Algéria történetének 1960-as végnapjait, a Charles de Gaulle tábornok elleni sikeretlen puccsot és az azt követő év eseményeit eleveníti fel. Ötven évvel később ezt a megrázó, drámai történetet idézik fel Jean-Michel Meurice és Benjamin Stora személyes visszaemlékezései.

Tramor Quemeneur francia történésszel Egy „nem”-telen háború ? Ellenállás, engedetlenség, dezertőrök a francia katonák között az algériai háború idején című kötet szerzőjével, és Nagy László történésszel – akinek több írása is megjelent az algériai háborúról – lesz beszélgetés.

Az októberi programsorozat francia nyelvű filmjeit magyar szinkrontolmács fordítja – írta a Francia Intézet.

A nyolc évig tartó algériai függetlenségi háború az 1962. március 19-i tűzszüneti megállapodással és az eviani egyezmény aláírásával fejeződött be. Az egyezményben Franciaország elismerte Algéria függetlenségét.