2024 április 19

Fico: nehéz döntések előtt áll Európa

Fico szerint Európának nehéz döntéseket kell meghoznia: egyszerre folyik az intézményi reform és a következő hétéves pénzügyi keret (Multiannual Financial Framework, MFF) körüli vita. Ez utóbbit a szlovák kormányfő legalább olyan fontosnak nevezte mint az intézmények átalakítását. Rámutatott, hogy egyes tagországok erőteljes uniós büdzsét szeretnének, míg mások a pénzek hatékonyabb elköltését szorgalmazzák. Szlovákia mindkettőnek híve annak érdekében, hogy az uniós költségvetés igénybe vehető legyen olyan területeken, amelyeken a tagállamok büdzséi nem elegendőek, valamint, hogy „egyetlen euró se menjen pocsékba”.

A Magyarországot is sorai közt tudó, 15 uniós tagországot tömörítő „kohézió barátai” elnevezésű csoport vezetői pénteken Pozsonyban találkoznak, a tanácskozáson az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke is jelen lesz. A csoport üzenete Robert Fico szerint világos: rendet kell tenni a közpénzek területén, és minden erőforrást mozgósítani kell a növekedés és a munkahelyteremtés érdekében, s ebben az uniós büdzsét Fico „létfontosságú eszköznek” tartja.

Fico cikkében kifejtette: a kohézió barátai „nem csak állnak a markukat tartva”, s az erős kohéziós politikával szerinte mindenki jól jár, mert erősíti a belső piacot. „Minél erősebb az unió egyik tagállama, annál erősebb az egész Európai Unió” – magyarázta a szlovák kormányfő. akinek tájékoztatása szerint „a kohézió barátai” pénteken nyilatkozatot fogadnak majd el arról, hogy nem látnak lehetőséget a kohéziós keretek további csökkentésére az MFF-ben. „A társfinanszírozás jelenlegi szintjét fenn kell tartani” – szögezte le Fico, aki annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy az MFF-ről szóló megállapodást az év vége előtt tető alá kell hozni.

„Itt az idő, hogy befektessünk Európa jövőjébe. Ez lesz Szlovákia üzenete pénteken” – összegzett írása végén Robert Fico szlovák miniszterelnök.