2024 július 25

Fényes a múlt, de bizonytalan a jövő

Szép számokat jelentett hajnalban a Magyar Telekom. A gyorsjelentés minden sora meghaladta a várakozásokat. A bevételek közel 8 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához és a várt 4 százalékos emelkedéshez képest. A menedzsment ráadásul megemelte éves árbevételi előrejelzését is. Külön jó hír, hogy az árbevétel növekedését a mobil üzletág támogatta, igaz, leginkább a telefon és tablet készülékek eladása fűtötte a számokat. A vezetékes üzletág nagy meglepetést nem hozott, tovább erodálódott a szegmens, a folyamatot azonban némileg ellensúlyozta a TV-készülékek értékesítése.

A múlt szép, de a piac a jövőt árazza

A pozitív jelek ellenére úgy látjuk, hogy az enyhén jobb számok nem képesek ellensúlyozni az év második felétől bekövetkező telefonadó emelés negatív hatásait – mondta Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: hiába jók a számok, a piac nem a múltat, hanem a jövőt árazza. A társaság 18 milliárd forint extra adót fizetett be az első félévben, úgy hogy a közmű adó 7 milliárdos összegét egyben lekönyvelte az első negyedév során. A második félévben még 14 milliárdot fog fizetni a Magyar Telekom.

Az is fontos – jegyezte meg Gyurcsik Attila, hogy az árbevétel jobb alakulása ellenére az EBITDA előrejelzésén nem módosított a társaság, tehát továbbra is 9-12 százalékos visszaeséssel számolnak idén. Ennek fő oka az, hogy bár az árbevétel számottevően javult, ez elsősorban a kis nyereségű termékek és szolgáltatások értékesítéséből ered. A hideg és hosszan tartó tél miatt az energiaértékesítés a tavalyi szint háromszorosára nőtt és így jelentősen hozzájárult az árbevétel bővüléséhez. Emellett a társaság kedvező kondíciókkal értékesít táblagépeket és okostelefonokat, ami szintén javítja az árbevételt, azonban az értékesítésen jóval kisebb a haszonkulcs, mint a hagyományos telekommunikációs szolgáltatások esetén. Az informatikai bevételek 22 százalékos bővülése szintén a várt feletti, de ebben az esetben is kisebb fedezeti szinttel rendelkező szegmensben történt növekedés.

Nem árt az óvatosság

A kedvező képet árnyalja, hogy a magas árbevételhez az alacsony profithányaddal rendelkező információ-technológia és az energia üzletág is nagyban hozzájárult – hangsúlyozta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Mint mondta, ez a fő oka annak, hogy az EBITDA profithányad 34 százalékról 31,7 százalékra esett vissza a tavalyi második negyedévhez képest. Érdemes tehát továbbra is fenntartani az óvatosságot a Magyar Telekom kapcsán. Az energia-üzletág ugyanis már a 10 százalékos januári lakossági energiaár vágás után is veszteségessé vált. Ha pedig októberben ismét hasonló mértékű árcsökkentésről dönt a kabinet, akkor valószínűleg fenntarthatatlanul sok veszteséget termel majd az elsősorban az ügyfél megtartást célzó üzletág.

Hosszútávon is fenntartható lehet a 30 forintos osztalék

Nehéz elképzelni 30 forintnál jelentősen nagyobb osztalékot, különösen úgy, hogy az állam részvényenként hasonló mértékű összeget von el különadók formájában – vélekedett Gyurcsik Attila. Éppen ezért, bár a működési folyamatokat illetően indokolt az optimizmus, elsősorban az adóztatás mértéke és az adókörnyezet bizonytalansága miatt nem ajánlja vételre a papírt a Concorde.

A jelenlegi 50 forintos osztalékszint már valószínűleg jövőre sem tartható – mondta Kuti Ákos, emlékeztetve: az elemzői konszenzus 40 forint környékén mozog. Az Equilor elemzőinek osztalékvárakozása azonban pesszimistább a konszenzusnál. Úgy gondolják, hogy, ha már az osztalékvágás mellett dönt a cég, akkor 30 forintra csökkenthetik a részvényenkénti kifizetést. Ez ugyanis sokkal közelebb van a hosszútávon fenntartható szinthez, mint a 40 forint. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az osztalékhozam (9,4 százalék) szempontjából még 30 forint mellett is vonzó lehet a cég, bár nem segíti a megítélést, hogy bizonytalan az iparág jövője.