2024 április 13

Felvásárlási láz Ázsiában

Segítette az ázsiai indexek emelkedését az a piaci várakozás is, hogy a kínai kormány lépéseket készül tenni a gazdasági növekedés lassulásának megállítására, ami jelentős indexemelkedést idézett elő a kínai tőzsdéken. A 2012/2013-as japán pénzügyi év első fél évének zárását megelőző utolsó előtti kereskedési napon a piaci terminológiával csak „kirakatrendezésnek” nevezett folyamat keretében emelkedtek csütörtökön a tokiói tőzsdeindexek. A piac vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 43,17 ponttal, 0,48 százalékkal 8949,87 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 3,05 ponttal, 0,41 százalékkal 745,59 pontra emelkedett.

Az indexek a nap túlnyomó részében veszteségben jártak, majd a zárás közeledtével az intézményes befektetők részéről az előző napi mély veszteségeket kiaknázó céllal jelentkező felvásárlási nyomásra emelkedésnek indultak. A nyertesek csoportját az üvegipari, közüzemi és gyógyszeripari ágazatok vállalatai vezették, míg a legnagyobb veszteségeket a légitársaságok, a papíripari vállalatok, valamint a szolgáltatóipari szektor képviselő szenvedték el.

Szöulban is intézményes befektetők, nyugdíjalapok nagy volumenű felvásárlásainak tulajdonítható módon emelkedett a tőzsdeindex. A Kospi 8,26 ponttal, 0,42 százalékkal 1988,70 pontra emelkedett.

Az emelkedő részvények csoportját az élelmiszeripari és könnyűipari ágazatok képviselői vezették: az Orion élelmiszeripari konszern részvénye 1,41 százalékkal, az LG Fashion textilipari vállalat részvénye 1,15 százalékkal emelkedett.

A tőzsde vezető részvényei vegyes eredményeket értek el: a Samsung Electronics 0,98 százalékkal erősödött, az SK Telecom árfolyama 0,34 százalékkal csökkent.

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor a főbb ázsiai tőzsdeindexek mindegyike több-kevesebb nyereséget mutatott: a hongkongi Hang Seng index 1,42 százalékkal, a sanghaji Composite 2,91 százalékkal, a sencseni Composite 2,92 százalékkal, a tajvani Weigthted index 0,18 százalékkal, a szingapúri Straits index 0,56 százalékkal, a jakartai Composite index 0,98 százalékkal, a Kuala Lumpur-i KLCI index 0,55 százalékkal emelkedett.