2023 január 28

Felvásárlás indulhat a részvénypiacokon

„A piacot az első májusi bejelentés óta erősen foglalkoztatta a szakzsargonban csak tapírként emlegetett esemény, azaz a Fed kötvényvásárlási programjának lassítása. Szeptemberben a piaci szereplők 2/3-a várta a bejelentést, akkor azonban a még nem egyértelmű növekedési adatok és az amerikai költségvetési vita miatt elmaradt. A bejelentés azóta is húzódott, aminek eredményeképpen tegnap a piaci szereplők 2/3-a nem számított a bejelentésre, a többség január-március körül időzítette a likviditásszűkítést. A Fed azonban tegnap mégis lépett, így a tapír koraszülött lett” – nyilatkozta Horváth István.

befektetes_1016„A bejelentés egyértelműen meglepetést okozott tőkepiacoknak, ugyanakkor ezzel egy nagy kérdőjel, bizonytalansági tényező kiesett. Időközben pedig az USA költségvetési vitájára is megszületett a megállapodás, a gazdasági növekedési adatok pedig november óta jók, különösen a fejlett világban, így a tőkepiacok az új évet egy jóval biztosabb, kiszámíthatóbb környezetben fogják kezdeni” – hangsúlyozta a szakember.

„Az év végén – az év elején jellemzően erősek a piacok, a részvényalapokba világszerte befele áramlik a pénz. Most azonban azok az alapkezelők, akik eddig a Fed döntés időzítése miatt a beáramló pénzek elköltésével kivártak, most év végéig részvényvásárlásba kapcsolnak, hogy feltöltsék portfolióikat. Ez egyértelműen jó hír a részvényeknek, ugyanakkor a kötvénypiacokon inkább fokozatos hozamemelkedésre lehet számítani. Mindezek mellett az MNB a keddi előrejelzésének megfelelően januárban tovább vághatja az alapkamatot, igaz, az eddigieknél kisebb lépésekben” – tette hozzá Horváth István.