2024 július 25

Felülmúlta a várakozásokat a Google

A videó kattintásra indul.

21 százalék plusz

Tegnap piaczárást követően tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Google-t üzemeltető Alphabet – írták az Equilor elemzői. Az már korábban ismert volt, hogy az Európai Unió által kirótt több mint 2,7 milliárd eurós bírság teljes egészében érinteni fogja a profitot, azonban az elemzők így is optimistán várták a tájékoztatót.

A Google bevétele az elmúlt negyedéveben 26 milliárd dollárra rúgott, ez 21 százalékos növekedést jelent éves bázison mérve. A vállalat egy részvényre jutó eredménye az elemzők által prognosztizált 4,45 dollárt jóval megugrotta, hiszen 5,01 dollár lett, érdekesség viszont, hogy a bírság nélkül az eredmény lényegesen magasabb, 8,90 dollár lett volna.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Felülmúlták a várakozásokat

Az internetes keresőmotort üzemeltető cég jóformán minden téren felülmúlta a várakozásokat, egyedül az egy kattintásra jutó költség nagyobb mértékű csökkenése okozott csalódást, hiszen a várt átlagos 16,4 százalék helyett 23 százalékkal csökkent ez a mutató. (Ez a nagyon fontos érték azt mutatja meg, hogy mekkora bevételre tesz szert a cég a reklámokra való egy kattintásból.)

A kattintások száma mindezen túlmenően tovább tudott emelkedni, a növekedésben pedig legnagyobb részt a mobileszközök keresői tudtak hozzájárulni, mondta Ruth Porat, a vállalat pénzügyi igazgatója. Az nem világos, hogy pontosan minek a hatására, de a befektetők elkezdték adni a papírt a kereskedést követő szakaszban, ami furcsa reakció, hiszen alapvetően kedvező eredményekről számolt be az amerikai óriás, a gigabírság pedig már régen köztudott információ volt.