2024 május 29

Felszökött a Bitcoin árfolyama

Rohamos emelkedés

A Bitcoin árfolyama rohamosan emelkedik, hiszen az idén április óta már megduplázódott, januárban pedig még 800 dolláron állt. A Bitcoin virtuális deviza árfolyamát és tulajdonjogát nyílt forráskódú szoftverrendszeren belül digitális aláírások és kölcsönös ellenjegyzések sorozata garantálja.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A Bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, de a decentralizált szoftver rendszer nem manipulálható, ennek köszönhetően az éppen érvényes kereslet-kínálati viszonyok szerint kialakult árfolyamon bármilyen devizára átváltható.

Nulla védelem

Ugyanakkor a piaci folyamatoknak való teljes kitettség miatt a Bitcoin tulajdonosok semmilyen védelmet nem élveznek az árfolyam ingadozásával szemben. A Bitcoin árfolyamának utóbbi hónapokban elért látványos emelkedése elsősorban két szabályozási tényezőnek volt köszönhető.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Egyrészt annak, hogy Japán legális fizetőeszközként ismerte el a virtuális devizát. Másrészt az amerikai SEC értékpapír felügyelet fontolóra vette egy Bitcoinban denominált árfolyamindex-követő befektetési alap bejegyzését, ami „szalonképessé” tenné a virtuális devizát a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

A német Bundesbank azonban legutóbb óva intette a befektetőket attól, hogy Bitcoinban helyezzék el megtakarításaikat. Carl-Ludwig Thiele, a Bundesbank igazgatótanácsának a tagja a Welt am Sonntag lapnak adott interjúban nyomatékosan felhívta rá a figyelmet, hogy a Bundesbank egyáltalán nem tekinti a Bitcoint értékőrzésre alkalmas befektetési eszköznek.