Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Felszámol a dohánycég, esett a részvény

A cég közleménye szerint az Európai Unióban működő hét japán gyár közül 2016 és 2018 között lakat kerül az észak-írországi Lisnafillan és a belgiumi Wervik városokban működő üzemekre. Ezek tevékenységét valószínűleg Lengyelországba és Romániába helyezik át. Emellett a németországi Treves városban leszerelik az egyik gyártósort, amelyen olyan dohánytermékeket állítanak elő, mint például a sodort cigarettához szükséges dohány. Utóbbi döntés nem vonatkozik a hagyományos és az elektronikus cigaretták versenytársára, a dohánypor vaporizátorba tölthető rudacskákra (Ploom).

A Japan Tobacco jelezte: tárgyalásokat kezd az illetékes európai hatóságokkal és a szakszervezetekkel annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a mintegy 1100 munkavállaló elbocsátását is eredményező döntésről.

Versenyképességre hivatkozva költözik a gyártó

Nemcsak a Tobacco az egyetlen

Hasonló indokok alapján a Marlborót is gyártó Philip Morris International, a világ vezető dohányipari cége áprilisban bejelentette, hogy bezárja a több mint 1200 embert foglalkoztató hollandiai üzemét.

Az egyebek között a Camelt, a Salemet, a Winstont és a Benson&Hedges márkákat gyártó japán vállalat azzal indokolta az európai gyártás átszervezését, hogy „nehéz környezetben erősítenie kell versenyképességét”. A konjunktúra mellett említette az eladásoknak a főbb európai piacokon tapasztalható visszaesését, amelyet a japán cég szerint a „fiskális nyomás” idézett elő. Mindezt tovább súlyosbítja, hogy meg kell felelni a dohányzást egyre szigorúbban szabályozó törvényeknek, így például a legutóbbi EU-irányelvnek, amely meghatározza a dobozokra kötelezően rányomtatandó figyelmeztető üzenetek méretét és megtiltja az aromás cigaretták eladását 2020-tól.

A Japan Tobacco bevételeinek több mint 80 százaléka származik cigaretták és dohánytermékek eladásából. Több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztat világszerte 25 üzemében. Idén 17,7 milliárd eurós bevételre számít. A cégnek Japánban is súlyos problémái vannak: a lakosság elöregedése mellett 1996 óta 46 százalékkal csökkentek dohányárueladásai. A cég konszolidálására más típusú tevékenységbe kezdtek: élelmiszer- és gyógyszeripari termékeket kezdtek előállítani fejlesztésekbe.

A tokiói tőzsdén szerdán 0,97 százalékkal 3567,5 jenre esett a Japan Tobacco árfolyama.