Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Felminősítette az FHB-t a Moody’s

A közlemény szerint a Moody’s július 31-én közzétette, hogy az FHB hazai és külföldi devizában denominált hosszú lejáratú betéteinek hitelminősítését „B2”-ről „B1”-re emelte.

A hitelminősítő a bank eddigi „caa1” alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) „b3”-ra emelte, a kiigazított BCA hitelminősítést pedig „b2”-re a korábbi „b3”-ról. Az FHB hosszú távú partnerkockázatának (Counterparty Risk, CR) minősítését (CRA) „Ba2(cr)”-re javította a Moody’s a korábbi „Ba3(cr)”-ról.

Az FHB hosszú lejáratú betéteinek stabil kilátást adott a hitelminősítő. A hitelintézet nem elsődleges (Not-Prime) rövid lejáratú betéteinek és a Not-Prime (cr) partnerkockázatának (CRA) besorolását a mostani hitelminősítés nem érintette. A felminősítés a Moody’s 2017. május 8-i felminősítést valószínűsítő felülvizsgálatát zárja le.

A hitelminősítő a felülvizsgálatot azzal a feltételezéssel indította, hogy az FHB hitelkockázata jelentősen mérséklődhet azáltal, hogy a bank egyedi pénzügyi mutatói várhatóan tovább javulnak, valamint, hogy tovább növekszik a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szövetsége (SZHISZ) által a banknak nyújtott szektorszintű támogatás.