2024 február 29

Erős hónapot zárt Amerika

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 60,81 ponttal, 0,28 százalékkal, 21 891,12 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 1,78 ponttal, 0,07 százalékkal csökkent, és 2470,32 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 26,55 ponttal, 0,42 százalékkal lett kevesebb, és 6348,12 ponton zárt.

Júliusban a Dow Jones index 2,5 százalékkal, az S&P 500-as mutatója 1,9 százalékkal, a Nasdaq Composite index pedig 3,4 százalékkal gyarapodott.

A pénzügyi ágazatnak ment a legjobban

A DJIA nap közben rekordot ért el. Az index emelkedéséhez a Boeing egy százalékos nyeresége adta a legnagyobb lökést annak köszönhetően, hogy a JPMorgan megemelte a repülőgép gyár részvényének a célárfolyamát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból hétnek emelkedett az árfolyama, a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal a pénzügyi ágazaté. Az árfolyam-emelkedést a pénzügyi papírok mellett nagyrészt a médiacégek vezették, a veszteséges papírok élén pedig a technológiai szektor nagy képviselői álltak. A médiacégek nyereségét a Charter Communications kábeltévé társaság öt százalékos árfolyam-emelkedése idézte elő azt követően, hogy a Bloomberg hírügynökség beszámolt a japán SoftBank szándékáról a cég megvásárlására.

A nagy technológiai cégek árfolyama pedig főként profitkivétel miatt csökkent. A Facebook részvénye például majdnem kilenc százalékkal erősödött a múlt héten, most pedig közel két százalékot adott le ebből. Az Alphabet is másfél százalékkal gyengült hasonló okból. Az Amazon viszont a csalódást keltő eredménye miatt már a múlt héten megkezdett gyengülését folytatta újabb két és fél százalékkal.

Az S&P-500 index tagjainak már több, mint a fele megtette eredmény beszámolóját a folyamatban lévő szezonban, mégpedig csaknem négyötöd részben az elemzői várakozásokra rácáfolóan kedvező adatokkal.

Olaj és dollár

Az olaj ára emelkedett hétfőn annak ellenére is, hogy júliusban az OPEC a legtöbb olajat termelte az idén. A piac ennél sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonított annak az értesülésnek, hogy az OPEC augusztus elején egyeztetést tart a szervezet minden tagállamának bevonásáról a termeléskorlátozási vállalásba.

Az olaj ára jó úton halad afelé, hogy idei legjobb hónapját zárhassa júliussal. Az amerikai kereskedés végén a WTI nyersolaj 0,85 százalékkal állt magasabban hordónként 50,15 dolláron, a Brent pedig 0,87 százalékkal magasabban 52,72 dolláron.

A dollár gyengült, az euró erősödött hétfőn. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollár-index 14 havi mélypontra jutott. Az eurót este 0,66 százalékkal jegyezték erősebben 1,1827 dolláron, két és fél éves csúcson.