2024 július 25

Felfelé indult az arany ára

Tovább emelkedik az arany

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idén már harmadik alkalommal csökkentette a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozását. Hangsúlyozták a geopolitika feszültségek kockázatait, valamint azt, hogy a piacok jelenleg alulárazzák a fejlett piacok eltérő monetáris politikájának kockázatait, ezért úgy vélik, a Fed jövő év közepére várható első kamatemelése hirtelen fordulatot hozhat a pénzpiaci eszközök értékelésében. A világgazdasági növekedés az idei évben 3,3% lehet, ami elmarad a júliusban közölt 3,4%-tól, a 2015-re korábban várt 4%-os bővülést pedig 3,8%-ra csökkentette az IMF.

FED USA GTVA befektetők ma a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvére várnak, melyet este publikál a jegybank. A piac elsősorban továbbra is azokra az információkra fogn figyelni, melyek a kamatemelés esetleges időpontjára utalnak majd. A jegyzőkönyv alapján kiderülhet, a kamatemelést támogatók (héják) és a lazább politika hívei (galambok) miként érveltek az ülés folyamán az időbeli utalást illetően.

A világ legnagyobb aranyfogyasztó országában ma ismét megnyitott a piac az egyhetes ünnep után, így megnőtt a fizikai arany iránti kereslet Kínában. A várakozások szerint emellett hamarosan Indiában is megugorhat az aranyvásárlások mértéke az október 23-i fesztivál miatt.

A spot arany árfolyama a hétfő hajnalban elért idei mélypontja óta folyamatos emelkedést mutat, jelenleg, már 1 217,3 dollárnál jár az árfolyam.

Nincs megállás az olaj esésében

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnapi jelentése is nyomást gyakorolt az olaj árfolyamára. A közleményben az IMF visszametszette a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásait. Idén 3,4% helyett 3,3%-ot várnak, míg jövőre 4,0% helyett csupán 3,8%-ot.

Van még út lefelé?

Az amerikai WTI olaj tegnap 90 dollár közeléből egészen 88,4 dollárig esett, majd a mai kereskedés alatt belépett a 88 dollár alatti hordónkénti szintekre is. A Brent olaj jegyzése 2012 júniusa óta nem látott, 91,03 dolláros szintre esett.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama jelenleg 87,8 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén novemberi szállítású Brent olajjal 91,2 dolláron kereskednek.

Az olaj piaci kereslete is tovább eshet, ugyanis az európai és a japán gazdaság is a vártnál gyengébben teljesíthet. Az Egyesült Államok növekedési pályája ugyanakkor biztosítottnak látszik, az amerikai olajtermelés pedig tartja a rekord magas szintet. A piaci szereplők számára a kereslet-kínálat alakulása az elsődleges szempont jelenleg.

Az olaj jegyzését ezenfelül az IMF jelentést követő dollár erősödés is rontotta.

Az amerikai kőolajkészletek változásával kapcsolatban az API (a tengerentúli ásványolaj szövetség) tette közzé legfrissebb publikációját. Az amerikai olajkészletek 5,1 millió hordóval nőttek a múlt héten, mely az olajkereslet esését is mutathatta. Az árfolyam számára meghatározóbb lesz a mai, 16:30-kor érkező kormányzati jelentés. A piaci szereplők ezzel kapcsolatos spekulációi 2 millió hordós növekedést mutatnak, míg a finomított termékek készletei eshettek az elmúlt héten.