Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Felemás eredmények a német óriásoktól

Váratlanul veszteséges üzletág

A vártnál gyengébb második negyedévet zárt az RWE német energiaipari konszern. Az esseni székhelyű vállalat csütörtökön közölte: 2016 első hat hónapban 1,9 milliárd euró üzemi eredményt ért el, ez 7 százalékos csökkenés éves összevetésben. A nettó profit 457 millió euró lett a második negyedévben, ez 74 százalékos csökkenés 2015 második negyedévéhez képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A vállalat ennek ellenére fenntartotta profitvárakozását. E szerint az éves üzemi eredmény 2,8-3,1 milliárd euró között lesz a 2015-ös 3,8 milliárd euró után, az adózott nyereség pedig 500-700 millió euró között.

Az RWE szerint a gyenge eredmény fő oka, hogy a második negyedévben váratlanul veszteséges lett a kereskedelmi üzletág. A konszern még idén tőzsdére vinné új leányvállalatát, az Innogyt, amelybe kiszervezte megújulóenergia-üzletágát, a zöldenergia-termelést, a -hálózatot és az értékesítést. Az anyavállalatnál maradt a hagyományos atom-, szén- és gázerőművek üzemeltetése és az energiakereskedelem.

A nyereség megháromszorozódott

Az európai terrorfenyegetettség dacára megháromszorozta nyereségét a június végén zárult harmadik üzleti negyedévben Európa legnagyobb utazásszervezője, a német TUI-csoport.

A vállalat csütörtökön közölte: miközben árbevétele éves összevetésben 6 százalékkal, 4,6 milliárd euróra csökkent, az adózás utáni nyereség több mint a háromszorosára, 89 millió euróra (csaknem 28 milliárd forint) nőtt 2015 harmadik üzleti negyedévéhez képest.

A foglalások annak ellenére is jól alakulnak, hogy igencsak visszaesett az érdeklődés az észak-afrikai és a török utak iránt – közölte a TUI. Fritz Joussen cégvezető elmondta: a vállalat fenntartja az idei – szeptember végén záruló – üzleti évre vonatkozó nyereségvárakozását.

Javított a profitvárakozáson

Éves összehasonlításban csaknem nyolc százalékkal növelte nettó profitját a tisztálkodó- és tisztítószereket gyártó német Henkel cég 2016 második negyedévében.

A düsseldorfi székhelyű vállalat csütörtökön közölte: az adózott eredmény 561 millió euróra (174 milliárd forint) nőtt a tavaly második negyedévi 521 millió euróról.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az értékesítési árbevétel is nőtt, éves összevetésben 3,2 százalékkal, 4,65 milliárd euróra, igaz, az árfolyamhatással kiigazítva – az erős euró miatt – 0,9 százalékkal csökkent. A Henkel negyedéves jelentésében javított az év egészére vonatkozó profitvárakozásán.

A májusban kinevezett vezérigazgató, Hans Van Bylen kiemelte a feltörekvő piacokon elért izmos növekedést. Az új vezér egy prosperáló cég irányítását vette át: elődje, Kasper Rorsted nyolc év alatt ráncba szedte a Henkelt, a profit jelentősen nőtt, a vállalat tőzsdei értéke megháromszorozódott.

Meglepte az elemzőket a cég

Gyenge, de a piaci várakozásnál jobb eredményt ért el az üzleti év harmadik negyedévében a ThyssenKrupp német ipari konszern.

A vállalat egyszeri hatásoktól megtisztított, kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) éves összevetésben 18 százalékkal, 441 millió euróra csökkent. Az elemzők 415 millió eurót vártak. A nettó nyereség harmadával, 130 millió euróra esett.

„Továbbra is azokra a dolgokra koncentrálunk, amelyeket mi magunk befolyásolni tudunk” – mondta Heinrich Hiesinger vezérigazgató a konszernt érzékenyen érintő acélipari válságra utalva. A ThyssenKrupp több lépésben összesen több mint 700 millió euróval csökkenti költségeit.

A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte, már látszik a fény az alagút végén, észlelhetők a nyersanyagárak emelkedésének az első jelei.