2024 április 18

Fejlesztés a dombóvári Viessmann-nál

A társaság a fejlesztést az Új Széchenyi Terv 226 millió forintos támogatásával valósította meg – írta közleményében a kft.

A fejlesztés célja, hogy elősegítse a biomasszakazánok magyarországi gyártásának megindítását. Király Gyula, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: jelenleg évi 6000 kis-, illetve 500 közepes és nagyteljesítményű kazánt gyártanak Dombóváron, a fejlesztésnek köszönhetően a darabszámot kilencezerre tervezik emelni.

A 280 embert foglalkoztató cég 95 százalékban külföldi piacokon értékesíti termékeit – tette hozzá. A kft. német anyavállalata, a Viessmann Holding International GmbH leányvállalatainál mintegy 8000 embert foglalkoztat. A vállalat fő profilját korábban a hagyományos gáz- és olajtüzelésű kazánok jelentették, ma biomasszakazánok, szolár- és napkollektorrendszerek, hőszivattyúk, biogázrendszerek gyártásával is foglalkozik.

A GmbH 2007-ben vásárolta meg a dombóvári Uniwatt Kft.-t, amelynek jogutódjaként működik a Viessmann Technika Dombóvár Kft. A cég tájékozatója szerint a Viessmann a biomasszakazánok gyártását teljes egészében Magyarországon végzi majd. Király Gyula közlése szerint a kft. 2011-ben 5,6 millió euró árbevételt ért el, a cég tervezett árbevétele az idén 13 millió, 2013-ban 16 millió euró lesz.