Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Fejetlenség a brit kormánypártban

Nagy hiba

A szakértő, aki egyúttal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Állam- és Társadalomelméleti Intézete Társadalomelméleti Tanszékének vezetője, úgy vélte: Theresa May miniszterelnök nagy hibát követett el a június 8-i előrehozott parlamenti választás kiírásával, hiszen az balul sült el a Konzervatív Párt számára.

A párt elvesztette abszolút többségét a parlamentben, ami óriási presztízsveszteség volt, és ezután már nemcsak országszerte a választópolgárok körében, de a párton belül is csökkent a kormányfő népszerűsége, többen követelték a távozását. Ugyanakkor May maradása mellett szól – legalább a kiválási folyamat végéig – a tárgyalási pozíció stabilitása: annak nem tenne jót egy újabb vezetőcsere – fejtette ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nincs világos stratégia

A választási kudarcban nagy szerepet játszott a Brexit-stratégia tisztázatlansága – folytatta. A kormány a tavalyi Brexit-népszavazás óta hezitál, „tárgyalási stratégiája legalábbis hiányos” és a párt is megosztott a puha vagy kemény Brexit kérdésében. Ez sem tesz jót a brit tárgyalási pozíciónak – jegyezte meg Egedy Gergely.

A szakértő véleménye szerint mindennek ellenére nem lesz újabb népszavazás az unióból való kiválásról, hiszen „a brit politika vezetői elég egyértelműen elkötelezték magukat” a tavalyi referendum eredménye mellett, függetlenül attól, hogy egyetértenek-e azzal vagy sem.