Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

A félelem mozgatta Amerikát

Mínuszos zárás

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 36,64 ponttal, 0,17 százalékkal 22 048,7 pontra csökkent.

Az S&P 500-as mutatója 0,9 ponttal, 0,04 százalékkal esett, és 2474,02 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 18,13 ponttal, 0,28 százalékkal lett kevesebb, és 6352,33 ponton zárt.

Szárnyalt a hadiipar

A tőzsdei árfolyamokat világszerte az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt eszkalálódó politikai feszültség terhelte meg, ami kockázatkerülésre késztette a tőzsdei befektetőket, és a hagyományos értékőrző eszközök felé terelte a keresletet. Az arany ára ennek köszönhetően kéthavi csúcsra emelkedett, és a svájci frank árfolyama is két éve a legnagyobb egy napon belüli erősödését érte el.

A hadiipari részvényeknek szintén kedvezett a többi részvénykategória számára nem túl előnyös helyzet: ágazati indexük másfél százalékkal erősödött. A Lockheed Martin, a Raytheon és a Northrop Grumman részvények árfolyama rekordot ért el.

Az S&P 500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból nyolcnak gyengült a mutatója szerdán, a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal a lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban álló vállalatoké.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A profitra is figyeltek

A Wall Street figyelmét ugyanakkor a kockázatkerülés sem terelte el a folyamatban lévő negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló szezon legfrissebb közleményeiről. Az S&P 500 index tagjainak már kilencven százaléka hozta nyilvánosságra eredményét, mégpedig hetven százalékban az elemzői várakozásokra bőven rácáfoló forgalmi és nyereségadatokkal. Az elért jó eredmények nagyban mérsékelték a tőzsde szerdai általános gyengülésének a mértékét.

Szerdán azonban a Disney eredménye csalódást keltett befektetői körökben, így a DJIA indexben nagy súlyozással szereplő papír négy százalékos gyengülése egymaga harminc pontért volt felelős az index hetven pontos csökkenéséből. A Disney nyeresége jobb lett ugyan a vártnál, de bevétele messze elmaradt a piaci konszenzus mögött. Az Office Depot részvénye 22 százalékkal gyengült a várakozásoktól elmaradó negyedéves eredmény miatt.

Olaj, arany, euró

Az olajárak két napi csökkenés után szerdán kissé emelkedtek a csökkenő amerikai olajkészletek ismeretében. A Brent nyersolaj az amerikai kereskedés vége előtt szűk két órával 0,73 százalékkal állt magasabban, 52,52 dolláron hordónként, a WTI nyersolaj pedig 0,49 százalékkal drágulva 49,41 dolláron. Az amerikai olajkészletek a múlt héten 6,5 millió hordóval csökkentek a várt 2,7 milliós csökkenés helyett.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusa 1,45 százalékkal állt magasabban, 1280,97 dolláron unciánként.

Az euró/dollár árfolyam alig változott, az eurót 0,04 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1757 dolláron.

Így zártak Európában
Gyenge kezdés után nagy veszteségbe süllyedtek szerdán a főbb árfolyamindexek Európában a világ tőzsdéin kialakult befektetői kockázatkerülés miatt. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 192,80 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel, 36 578,47 ponton zárt szerdán.