2024 május 27

Ezért költenek sokat az MNB biztonságára

Túl sokat költenek

Az MNB közleményében arra reagált, hogy Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a jegybank épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján azt állította: példátlanok és szükségtelenek a Matolcsy György vezette MNB biztonsági kiadásai. Burány Sándor szerint az MNB pisztolyokat és lőszereket vásárolt, Matolcsy György pedig volt nemzetbiztonsági szakértőkkel veszi körül magát, holott ilyen mértékű biztonsági kiadásokra a jegybank tevékenységéhez nincs szükség.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

Az MNB közleményében viszont úgy fogalmazott: az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenysége miatt a jegybankot – a többi uniós központi bankhoz hasonlóan – fegyveres biztonsági őrséggel és megfelelő biztonsági protokollal kell védeni. Az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. látja el a jegybank központi épületeinek élőerős őrzés-védelmét.

Az MNB Logisztikai Központja pedig a jegybank minden készpénzzel kapcsolatos feladatát látja el, vagyis a készpénzellátást, a bankjegyek feldolgozását és tárolását – ismertette az MNB. A jegybank egyben visszautasítja a szocialista politikus azon kijelentését is, miszerint a biztonsági feladatokat az MNB adófizetői pénzekből végzi. A jegybank nem részesül költségvetési támogatásban, ezzel ellentétben idén rekordmértékű, 50 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe – olvasható a közleményben.