2024 július 16

Ezért hátrált meg a Fed

Ez derült ki a szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) nyíltpiaci bizottságának (FOMC) szeptember 16-17-én tartott kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

Közel az időpont

A jegyzőkönyv szerint a bizottság úgy ítélte meg, hogy közel lehet a kamatemelés megkezdésének időpontja, de célszerűbb lenne megvárni a bizonyítékot arra, hogy az amerikai gazdaság állapota nem romlott, és az infláció fokozatosan a 2 százalékos célszám irányába mozog.

A bizottság egyes tagjai nyugtalanságukat fejezték ki amiatt, hogy egy túl korai kamatemelés ronthatja a Federal Reserve hitelességét. A FOMC több tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy lefelé ható nyomás nehezedik az inflációra az alacsony energiaárak és a dollár erősödése miatt. Az erős dollár kifejezés 25 alkalommal szerepel a jegyzőkönyvben.

Mindenki erre figyel

A bizottság szeptemberi ülését megelőzően hetekig tanakodtak azon a befektetők és az elemzők, hogy változtatnak-e a döntéshozók az irányadó kamat 0-0,25 százalékos szintjén. A szinten tartás mellett 9-1 szavazati aránnyal döntöttek, Jeffrey Lacker, a richmondi Fed elnöke a 0,25 százalékpontos kamatemelés mellett érvelt, mondván, a jelenlegi inflációs fejlemények átmeneti jellegűek, és a további halogatás kockázatos lenne.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró-közeli szinten az irányadó kamatot. Janet Yellen, a Fed elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még mindig elképzelhető egy idei kamatemelés. Ezt a véleményét két héttel később megismételte, de azóta több kedvezőtlen makromutató jelent meg, amelyek kivárásra kényszeríthetik a Federal Reserve-et.

A FOMC idén még két alkalommal – október 27-28-án és december 15-16-án – ülésezik.