2024 február 29

Ezek az adatok érkeznek a jövő héten

Beruházások

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások idei harmadik negyedéves adatait. A második negyedévben tovább nőttek a beruházások: a volumen 26,8 százalékkal nőtt a második negyedévében az előző év azonos időszakának alacsony bázisadatához képest.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatok élénkülésének és a vállalkozások fejlesztéseiben bekövetkezett expanziónak egyaránt köszönhető a növekedés. 2017 első félévében a beruházások 25,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Munkaerőpiac

Szerdán jelennek meg a fogalakoztatás és a munkanélküliség augusztus-októberi adatai. Az előző gördülő három hónapban, július-szeptemberben a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 1,6 százalékponttal 68,7 százalékra emelkedett. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 97 ezerrel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 35 ezerrel csökkent.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A július-szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel 189 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,1 százalékra csökkent.

Termelői árak

Csütörtökön az ipari termelői árak októberi adatát közli a KSH. Szeptemberben az ipari termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg augusztusban 2,4, júliusban 1,2 százalékos volt az éves növekedés.

Az előző hónap, augusztus termelői áraival összevetve 1,3 százalékos volt az emelkedés, 2015 júliusa óta a legmagasabb. Pénteken közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a novemberi beszerzésimenedzser-index (BMI) adatait.

A BMI szezonálisan kiigazított októberi értéke 58,3 pont volt, ez elmarad a szeptemberi 59,3 pontos értékhez képest. A korábbi októberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú októberi átlagot (51,9), és az elmúlt három év átlagát (55,2) is.