2024 április 16

Európa vegye komolyabban munkaerő-piaci problémáit

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Financial Times brit üzleti napilap felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó blogjában pénteken közölt vendégcikkében úgy fogalmaz: Brüsszelben sokszor elfelejtik azt az egyszerű gazdasági törvényszerűséget, hogy a költségvetési stabilitás elengedhetetlen feltétele az egészséges gazdasági növekedésnek. Az elkövetkező hónapokban kulcsfontosságú az európai gazdaságok számára, hogy egyetértés szülessen abban, hogy a politikusoknak el kell kezdeniük komolyabban venni a munkahelyteremtést – teszi hozzá.

Emlékeztet: „kétszer annyi – 25 millió – az állástalanok száma az Európai Unióban, mint az Egyesült Államokban, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg”. Az arány Spanyolországban megközelíti a 25 százalékot.

„Ahogy egyre több európai állam szembesül a recesszióval és a növekvő munkanélküliséggel, világossá válik, hogy azonnali cselekvésre van szükség” – fogalmaz az államtitkár. Az efféle lépésekre friss példa a magyar kormány által a törvényhozás elé terjesztett munkahelyvédelmi akcióterv – írja Cséfalvay Zoltán.

A kormány törvényjavaslatát ismertetve írja: a program két pilléren nyugszik. Egyrészt tartalmazza a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentését a munkanélküliségnek leginkább kitett alkalmazottak esetében, másrészt pedig csökkenti a magánvállalkozók és a kisvállalatok adminisztratív és adóterheit.

A politikus kiemeli: az erősen polarizált magyar politikai viszonyok ellenére a kormány akciótervét több párt támogatja. Továbbá, míg a kormány számításai szerint legalább 1 millió ember számára teremt kedvezőbb feltételeket az intézkedéscsomag, a független GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint mintegy 1,2 millió foglalkoztatott – minden harmadik magyar dolgozó – fog jobban járni a lépések közvetlen hatásai miatt.

Emlékeztet: a 10,8 százalékos magyar munkanélküliségi ráta nagyon közel van az Európai Unió átlagához. Az elmúlt időszakban tapasztalt kedvező fejlemények ellenére azonban az 57,2 százalékos foglalkoztatottsági arány nagyon alacsony európai összevetésben.

Az államtitkár szerint a jobbközép kormány átfogó, a hagyományos kínálati oldali reformokat tartalmazó csomagot vezetett be 2010 óta. Kifejti: az intézkedések között vannak, amelyek a munkaerőpiacot teszik rugalmasabbá, illetve olyanok, amelyek a német rendszeren alapuló duális gyakornoki rendszert segítik elő. Az alacsony szintű, egykulcsos személyi jövedelemadó pedig a munkavállalási hajlandóságot serkenti – írja az államtitkár.

A munkahelyvédelmi akcióterv ezekhez a reformokhoz keresleti oldali elemet párosít, amely kiegyensúlyozottabb, átfogóbb stratégiához vezet – írja Cséfalvay Zoltán.