2023 január 27

Európa pluszban kezdhet

Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE és a frankfurti DAX egyaránt 0,13 százalékos, míg a párizsi CAC 0,19 százalékos pluszban nyithat. Úgy vélik, elsősorban az amerikai külkereskedelem pozitív kilátásai hatására emelkedhetnek a részvényárfolyamok.

Elemzők mindazonáltal úgy látják, hogy leállt az elmúlt időszakban tapasztalt nagy piaci hossz. “Korábban a piac a gazdasági fundamentumok elé ment. A csütörtöki GDP-adatok azonban elégséges mozgatónak bizonyultak ahhoz, az emberek egyszer csak rádöbbenjenek arra, mégsincs minden rendben az euróövezetben” – mondta Alastair Winter, a Daniel Stewart vezető elemzője. Nincs világvége hangulat, de borúsak a vállalati kilátások és így már nem vesznek részvényt – tette hozzá. Pénteken a piacok a G20-as pénzügyminiszterek és jegybankelnökök moszkvai találkozójára figyelnek majd, ahol a növekedés beindításáról, illetve a mesterséges valutaleértékelés elleni állásfoglalásról szólnak majd a tárgyalások.

Csütörtökön a FTSE 0,50 százalékos eséssel 6327,36 ponton zárt, a DAX 1,05 százalékos mínusszal 7631,19 ponton fejezte be a napot, míg a CAC 0,78 százalékkal 3669,60 pontra gyengült.