2023 december 10

Esett a csonka héten a budapesti tőzsde

Vegyesen zártak a blue chipek

A négy napos kereskedési héten – május elsején, hétfőn nem nyitott ki a BÉT – a részvénypiac forgalma 60,40 milliárd forint volt az előző heti 46,28 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A blue chipek közül a legnagyobb mértékben a Magyar Telekom erősödött 1,66 százalékkal, a pénteki kereskedést 489 forinton zárta, heti forgalma meghaladta az 1,96 milliárd forintot. A Mol árfolyama 1,15 százalékkal emelkedett, 21 900 forinton zárta a kereskedést pénteken, heti forgalma 21,22 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 0,57 százalékkal gyengült, 6922 forinton zárt, heti forgalma 8,85 milliárd forint volt. Az OTP árfolyama 1,88 százalékkal csökkent, a hetet 7935 forinton fejezte be, heti forgalma 23,77 milliárd forint volt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2036,82 ponton zárt pénteken, 25,60 ponttal, 1,24 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban.

Napról napra

Kedden eladói nyomás miatt újra 33 ezer pont alá került a BUX index. A nap nyertese az OTP volt 0,9 százalékos emelkedésével. A Richter a nap elején még 7000 forint felett volt, a nap végére azonban ára ez alá csökkent. A Mol is pluszban kezdett reggel, de végül több mint 1 százalékkal esett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szerdán a BUX index 2,51 százalékos csökkenéssel, 32 077,72 ponton zárt. A régiós indexek nem estek olyan nagyot, mint a BUX. A magyar piacon a papírok sokat emelkedtek az elmúlt egy-két évben, a befektetők most kicsit „visszarendezték soraikat”, csökkentették a kockázatos eszközöket, amiben szerepe lehet annak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatdöntő ülésének eredményére vártak.

Csütörtökön a magyar részvénypiac követte az európai tendenciát, a magyar börze a nyugat-európai tőzsdékkel együtt emelkedett. A reggeli csökkenés után a magyar részvénypiacnak sikerült talpra állnia, a kereskedést a Mol húzta. A világ részvénypiacain, így a magyar tőzsdén is alapvetően jó volt a hangulat. A piac a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójára koncentrál, amelynek eredménye hozhat majd némi mozgást a piacokon.

Pénteken a magyar tőzsde a nyugat-európai hangulattal együtt haladt, az összes vezető részvény napi csúcson fejezte be a kereskedést. A Mol „kirobbanó” teljesítményt nyújtott, a 21 900 forintos záróárral évek óta nem látott szintre emelkedett. A Mol mellett azonban a többi nagy papír, így az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is erősödött.