2024 július 25

Eséssel kedtek a tőzsdék a tengerentúlon

New Yorkban a DJIA-30 index 0,29, az S&P-500 index 0,36, a Nasdaq Composite pedig 0,34 százalék veszteséget mutatott csütörtökön a kereskedés kezdetén. Szerdán az indexek nyereséggel zártak, a DJIA-30 0,90, az S&P-500 0,78, a Nasdasq Composite 1,03 százalékkal emelkedett.

A fél háromkor közzétett makroadatok lényegében meghaladták a piaci konszenzust. A publikált értékek tovább erősítették a vártnál előbbi kamatemeléssel kapcsolatos spekulációkat – emelték ki a Quaestor elemzői összefoglalójukban.

Kellemes meglepetések

Az amerikai tartós cikkek megrendelései a vártnak megfelelően, rekord mértékben, 18,2%-kal estek vissza augusztusban. A visszaesésben nagyrészt az elmaradó repülőgép-megrendelések játszottak szerepet, a megelőző hónapban még 22,5%-os emelkedést láthattunk. A tisztított mutató, a közlekedési eszközök nélkül számított megrendelések 0,7%-os emelkedése jobban tükrözi a valós folyamatokat. Ez utóbbi adat a várakozásoknál is 0,1 százalékponttal magasabb lett.

Egy másik adatközlés szerint a múlt héten újonnan munkanélküli segélyben részesülők száma 12 ezerrel 293 ezerre emelkedett, ennél nagyobb emelkedésről szóltak a várakozások. Az elmúlt egy hónapban a kérelmek száma átlagosan 1250-nel 298500-ra csökkent. A tartósan munkanélküli segélyben részesülők száma 7 ezerrel 2,44 millióra emelkedett a múlt hetet megelőzően.

Áremelés, túlmelegedő akkumlátorok

A Sealed Air élelmiszercsomagoló vállalat bejelentette, hogy a termékek árait 3-5%-kal emeli meg tekintettel arra, hogy a nyersanyagok bekerülési költségei emelkedtek. A társaság közleménye szerint elsősorban a polietilén és a nylon árai emelkedtek, de a többi petrolkémiai termékek is drágultak szeptember elsejétől.

Japán szakértők szerint továbbra sem találják annak az okát, amely miatt a Boeing 787-es gépe kényszerleszállást hajtott végre tavaly a szigetországban. A vállalat új, széles törzsű gépeinek akkumulátoraival már korábban is adódtak problémák, azonban a gyártó szerint sikerült kijavítania a hibát. A japán szakemberek egyelőre nem tudták pontosan megállapítani, miért melegedtek túl az akkumulátorok.

Létszámbővítések

A Kansas City-i üzemében 1200 fővel növeli a dolgozói állományát a Ford. A Transit modellek gyártását végző csarnokban új műszakot vezetnek be a megnövekedett kereslet kiszolgálásának érdekében. A Ford továbbá bejelentette, hogy 2015-ben összesen 12 ezer fővel bővítheti az alkalmazottak számát az Egyesült Államokban.

A téli ünnepi időszakra 25 ezer ideiglenes munkavállalatót vesz fel a GameStop kiskereskedő vállalat. A cég jelentős forgalomnövekedésre számít, ugyanis a dolgozói állomány bővítése 47%-kal haladja meg a egy évvel korábban felvett alkalmazottak számát.