Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Esés után itt az emelkedés

A frankfurti DAX-30 index 0,73 százalékkal, a londoni FTSE-100 0,23 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,36 százalékkal emelkedett a nyitást követő fél órában.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27 790,97 ponton, szerdai záró értékén nyitott csütörtökön.

Az euró erősödött, az európai valuta 9 óra tájban 1,1308 dollár körül forgott az előző esti 1,1288 dollárral szemben.

Egyezkednek az olajról

Az olajpiac többnyire megőrizte szerdai nyereségét, a helyzet azonban korántsem stabil. Mind nyersolajból, mind feldolgozott termékekből nagy a túlkínálat, és az elemzők legfeljebb 50 százalék esélyt adnak annak, hogy a legnagyobb olajtermelőknek szeptemberben sikerül megegyezniük a termelés befagyasztásáról.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent ára szerda reggelre októberi határidőre 13 centtel hordónként 49,72 dollárra csökkent, az amerikai WTI fajtáé viszont 6 centtel 46,85 dollárra ment föl. A WTI jegyzését különösen támogatta, hogy az amerikai energiaügyi információs hivatal (EIA) szerda este közölte: a várt növekedéssel szemben az előző héten a nyersolajkészletek 2,5 millió hordóval, a benzinkészletek pedig 2,7 millió hordóval csökkentek.

Az arany ára a dollár gyengülésével párhuzamosan emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) csütörtök reggel 1353,06 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,4 százalékkal magasabban, mint szerda este.

Mire figyel ma a piac?

Az amerikai tartalékbank monetáris döntéshozó testületének (FOMC) júliusi üléséről készült jegyzőkönyvből kitűnik, hogy a grémium tagjainak véleménye megoszlott a következő kamatemelés időzítéséről.

Elemzők úgy látják, hogy a Fed elvileg egy szeptemberi kamatemelés lehetőségét is nyitva hagyta ugyan, de ennek valószínűsége igen csekély.

A Fed után a piacok az Európai Központi Bank (EKB) júliusi kamatdöntő értekezletének jegyzőkönyvére figyelnek, amelyet kora délután hoznak nyilvánosságra. Ez volt az első ülés a Brexit után és a befektetők azt várják, hogy kiolvasható lesz belőle valami a bank rövid távú szándékait, továbbá az európai bankrendszer helyzetének megítélését illetően.

A tőzsdéken ezen kívül a euróövezeti inflációról és a brit kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok mozgathatják meg a jegyzéseket, és várják a befektetők a Nestlé, a Swisscom és a Wal-Mart negyedéves eredmény-beszámolóját is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lassú nap jöhet Budapesten

Emelkedéssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemzők szerint. Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a nyugat-európai piacok kedvező hangulata a magyar börzére is átterjedhet, enyhe emelkedés lehet. A vezető részvények közül az OTP és a Mol árfolyamában számít emelkedésre.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kiemelte, hogy kevés hír és alacsony nyári forgalom jellemzi az egész heti kereskedést a budapesti tőzsdén. A vezető részvények közül a Mol erősödik az elmúlt napokban az emelkedő olajár következtében, az OTP a gyorsjelentés megjelenése óta szintén pozitív tartományban mozog. Ezzel szemben korrigál a Richter kurzusa és érdemben nem változott a Magyar Telekom árfolyama. Hasonló, felemás trendekkel fejeződhet be a hét – tette hozzá.

Esés Japánban

Ázsiában vegyesen szerepelnek a tőzsdék. A tokiói Nikkei-225 1,5 százalékkal esett, mert az amerikai kamatemelési várakozások gyengülése miatt erősödött a jen, ami rontja a japán exportgazdaság esélyeit.

Hongkong jól fogadta a kínai értékpapírpiac további liberalizálását, a Hang Seng 1,28 százalékkal emelkedett. A Shanghai Composite Index 0,4 százalékkal erősödött a kereskedés vége felé.

Kis emelkedés Amerikában

Enyhe emelkedéssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 21,92 ponttal, 0,12 százalékkal, 18 573,94 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 4,07 ponttal, 0,19 százalékkal erősödött, és 2182,22 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,55 ponttal, 0,03 százalékkal ment feljebb, és 5228,66 ponton zárt.

Mínuszok szerdán

Szerdán gyengüléssel zárt Nyugat-Európa. A DAX-30 1,30 százalékkal, az FTSE-100 0,50 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,96 százalékkal csökkent. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,10 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pedig 0,80 százalékkal ment le.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 119,29 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 27 790,97 ponton zárt.