2023 március 22

Erős mínuszban a Commerzbank

Továbbá a bank a részvénytulajdonosok hozzájárulását kéri az úgynevezett fordított részvényfelosztáshoz, azaz 5,83 milliárd darab részvényt vonnának össze 583 millió darabra. A művelet után kedvezményes áron vásárolhatnának új papírokat a részvénytulajdonosok.

A Commerzbank tulajdonának 25%-át a német kormány birtokolja, miután 2009-ben 18,2 milliárd euró értékű mentőcsomaggal sikerült kimenteni a bankot. A társaság tőkeemelése mellett strukturális átalakításokat hajt végre bankhálózatán, a jelenlegi 56 ezer alkalmazott közül 4-6 ezer főt kénytelen 2016-ig elbocsátani. Továbbá beszünteti a veszteséges szállítmányozási és az ingatlanpiaci ágazatát is.

A bank a tőkeemelés után 1,6 milliárd euró értékben fizet vissza úgynevezett szavazati értékkel nem rendelkező tőkeösszeget az államnak, illetve 750 millió eurót az Allianznak. A visszafizetéssel a német kormány részesedése 20% alá fog menni, állítja a bank. A bank Tier 1-es tőkemegfelelési rátáját is erősíteni kívánja a fennmaradó összeggel, terveik szerint az eddigi 7,6%-ról 8,6%-ra emelkedne a ráta.

A társaság részvényei napközben több mint 10%-ot zuhantak, jelenleg 8,4%-kos mínuszban állnak a tőzsdén.