2024 május 27

Épül az ország legnagyobb bevásárlóközpontja

Márciusra elkészül az Örs vezér terén a 20 ezer négyzetméteres Árkád 2 bevásárlóközpont, jövő szeptemberre pedig megújul a 2002-ben átadott Árkád 1, így ezek együttesen a 68 ezer négyzetméteres bérbe adható kereskedelmi területtel az ország legnagyobb bevásárlóközpontjává válnak – mondta Knut Volquardsen projektigazgató, sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.


Az ECE Projektmenedzsment Budapest Kft. fejlesztésében megvalósuló beruházás teljes költsége 80 millió euró, a fejlesztés 400-500 új munkahelyet teremt – tette hozzá Gyalay-Korpos Gyula, a fejlesztő ügyvezető igazgatója.

A fejlesztő területfejlesztési szerződést kötött a beruházásnak helyet adó X. kerülettel. Ebben – egyebek mellett – kerékpárút, és kerékpártárolók építését vállalta magára, és 200 környékbeli lakónak kedvezményes parkolóhelyet ad éjszakára az Árkádban. A fejlesztéssel 1.620 autónak jut hely a bevásárlóközpontban, amelyet a forgalomhoz mérten megfelelőnek nevezett Gyalay-Korpos Gyula.

Turi Tamás bérbeadási igazgató elmondta, hogy az új épületrészbe költözik át az Interspar, a Hervis, a Libri, a Marionnaud, a Vodafone, és kétszeresére bővül a Deichmann.

Az MTI kérdésére, hogy milyen a telítettsége az Árkád 1-nek és az Árkád 2-nek, az igazgató azt válaszolta, hogy magasabb, mint a tavaszi alapkőletételnél kommunikált 60 százalék, de pontosabb adat az átköltözés, és a felújítás miatt nem adható.

Az Árkáddal szembeni telken 400 férőhelyes P+R parkoló épül a kerület fejlesztésében – erről Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere beszélt a tájékoztatón.

Az ECE 1965 óta foglalkozik bevásárlóközpontok fejlesztésével, tervezésével, megvalósításával, bérbeadásával és üzemeltetésével. Jelenleg a 16 országban üzemeltetett 183 bevásárlóközpont révén piacvezető az európai bevásárlóközpont-piacon. A 17.500 kiskereskedelmi bérlője – összesen mintegy hatmillió négyzetméter kereskedelmi területen – közel 19 milliárd eurós forgalmat bonyolít le évente.

Magyarországon az ECE öt bevásárlóközpontot üzemeltet – Budapesten (2002), Pécsen (2004), Győrben (2006), Debrecenben (2008) és Szegeden (2011).