2024 április 18

Eltűnt magyart keresnek Skóciában

A 27 éves férfi testvére szombaton az MTI-t arról értesítette, hogy a fiatalember még múlt vasárnap indult túrázni a Skócia északnyugati partjai előtt fekvő Lewis sziget legnagyobb városából, Stornowayből. Szállásadójának azt mondta, hogy egy éjszakára megy sátorozni, és másnap – vagyis hétfőn – tér vissza. Személyes tárgyait, köztük a kameráját es a számítógépét is ott hagyta a szálláson.

Szerdára volt repülőjegye Budapestre. Szállásadója azonban szerdán bejelentette a helyi rendőrségnek, hogy a fiatalember nem tért vissza a túráról.  Édesapja a helyszínre utazott, és próbálja a helyi rendőrséggel koordinálni a keresést.  Az MTI-nek az esetről beszámoló családtag közölte: a család „biztos benne, hogy a fiú valahol a szigeten van, és valami baja van. Nem jellemző rá, hogy szó nélkül eltűnne és ne jelentkezne a családjánál.”  Múlt vasárnap írt legutóbbi e-mail üzenetében megerősítette, hogy szerdán utazik haza.

Az eltűnt magyar férfi testvérének beszámolója szerint a helyi rendőrség szombaton kezdte csak meg a helikopteres keresést.    „Nagyon nagy szigetről van szó, így nem tudják, hogy hol keressék. A helyi lakosságban bízunk, (abban), hogy valaki látta, felvette, esetleg útbaigazította vasárnap, így szűkebb területen lehetne keresni” – tette hozzá az esetet ismertető családtag. Az ügyről a Stornoway Gazette című helyi hírportál is beszámolt, azt írva, hogy a fiatalember két hónapja túrázott Nagy-Britanniában múlt hétvégi eltűnése előtt. A portál szerint a magyar férfi alaposan felszerelkezve, túrabakancsban, nagy hátizsákkal, benne esőálló sátorral, élénkzöld vízálló kabátban indult a túrára a szigeten.  A rendőrség felhívást intézett a helyi lakosokhoz, hogy akinek bármilyen információja van a magyar fiatalember hollétéről, jelezze a hatóságoknak.  Lewis a Külső-Hebridák szigetcsoportjának legnagyobb szigete, területe csaknem 1800 négyzetkilométer, és mindössze 19 ezren lakják.