2024 július 25

Elsöprő Fidesz-KDNP győzelem az önkormányzati választásokon

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a Fidesz-KDNP a várakozásoknak megfelelően megismételte 2010-ben aratott elsöprő önkormányzati győzelmét. A szakértő úgy látja, első ránézésre a Jobbik megyei közgyűlésekben látható erősödése jelentheti a legnagyobb változást, ezt azonban szerinte elsősorban a baloldal szétesettségének következménye, nem pedig az ellenzéki párt áttörésszerű erősödése.

főpolgármester

Polgármesterek a megyei jogú városokban

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 94,13 százalékának összesítése alapján (az eredmény nem végleges)

Békéscsaba – Szarvas Péter (Független)

Debrecen – Dr. Papp László (FIDESZ-KDNP)

Dunaújváros – Cserna Gábor Ferenc (FIDESZ-KDNP)

Eger – Habis László (FIDESZ-KDNP)

Érd – T.Mészáros András József (FIDESZ-KDNP)

Győr – Borkai Zsolt (FIDESZ-KDNP)

Hódmezővásárhely – Almási István (FIDESZ-KDNP)

Kaposvár – Szita Károly (FIDESZ-KDNP)

Kecskemét – Szemereyné Pataki Klaudia (FIDESZ-KDNP)

Miskolc – Dr. Kriza Ákos (FIDESZ-KDNP)

Nagykanizsa – Dénes Sándor (FIDESZ-KDNP)

Nyíregyháza – Dr. Kovács Ferenc (FIDESZ-KDNP)

Pécs – Dr. Páva Zsolt (FIDESZ-KDNP)

Salgótarján – Dóra Ottó (DK-EGYÜTT-MSZP-TVE-ST)

Sopron – Dr. Fodor Tamás József (FIDESZ-KDNP)

Szeged – Dr. Botka László István (DK-EGYÜTT-MSZP-PM-Szegedért)

Székesfehérvár – Dr. Cser-Palkovics András (FIDESZ)

Szekszárd – Ács Rezső (FIDESZ-KDNP)

Szolnok – Szalay Ferenc (FIDESZ-KDNP)

Szombathely – Dr. Puskás Tivadar (FIDESZ-KDNP)

Tatabánya – Schmidt Csaba (FIDESZ-KDNP)

Veszprém – Porga Gyula (FIDESZ-KDNP)

Zalaegerszeg – Balaicz Zoltán (FIDESZ-KDNP)

A Századvég munkatársa hangsúlyozta továbbá, hogy az elnyert polgármesteri tisztségek száma alapján a baloldal és a Jobbik valójában fej fej melletti versenyben áll. Kiemelte azt is, hogy a baloldal esélyeit a következő, országos választások nélküli három és fél évben egy tét nélküli és elhúzódó belháború nehezítheti, amelynek részeként Gyurcsány Ferenc feltehetően a baloldal újraegységesítéséért küzd majd, míg az MSZP a volt kormányfőtől független vezető szerep betöltését tervezi.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szerint a Fidesz alacsonyabb részvétel mellett, kis veszteséggel megismételte négy évvel korábbi sikerét, Tarlós István főpolgármester pedig Budapesten is biztos győzelmet aratott, és kényelmes közgyűlési többséggel irányíthatja a várost. Szólt arról is, hogy bár a baloldal 2010-hez képest több kerületi polgármestert adhat, a megyei jogú városokban alig tudtak erősíteni, a kisebb települések szavazóitól meghatározott megyei közgyűlésekben pedig szinte mindenhol megelőzte őket a Jobbik.

A PC munkatársa úgy gondolja, nem lesz változás a baloldalon a következő években, vagyis egymással szemben politizálva mindegyik párt a maga útját járja majd, amiből rövid távon a kormányoldal és a Jobbik húzhat hasznot.

Juhász Attila ettől függetlenül túlzónak nevezte Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azon kijelentését, hogy a mostani eredmények alapján a Fidesz kihívói lehetnének négy év múlva, hiszen pártja csak néhány, tízezernél több lakosú városban adhat polgármestert, az új, 33 tagból álló Fővárosi Közgyűlésben pedig csak egy képviselője lesz kompenzációs listáról.