2024 április 16

Elkészült a katonai stratégiánk

A tárca vezetője elmondta: az új dokumentumban stratégiai céllá tették a „Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását”, a rendszer stabilizálását és egy fenntartható fejlődés elindítását. Mindehhez megerősítik a nemzeti haderőt hatékonyan alkalmazható képességekkel, és kiegészítik egy jól működő önkéntes tartalékos rendszerrel – fűzte hozzá a miniszter.

Hende Csaba szerint azért vált szükségessé a katonai stratégia megújítása, mert az előző dokumentum nem számolt a gazdasági világválság rendkívül súlyos és elhúzódó következményeivel, amelyek a honvédelmi költségvetés mozgásterét is szűkítették. A miniszter rámutatott: a hosszú távú események kiszámíthatatlansága felértékeli a haderő szerepét, ezért is szükséges annak fejlesztése. A Magyar Honvédség jelenlegi állapota Hende Csaba szerint vegyes képet mutat: korlátozott anyagi mozgástér, elavult, kifutó haditechnika, ugyanakkor egyre több a nemzetközi tapasztalattal rendelkező katona.

A fentiek figyelembevételével „ambiciózus, ugyanakkor reális hosszú távú cél a korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderő kialakítása, amelyet egy jól működő önkéntes tartalékos rendszer egészít ki” – hangsúlyozta. Mindehhez középtávon szükség van a honvédség képességeinek megőrzésére és egy fenntartható fejlődési pályán való elindítására – fűzte hozzá.

Hende Csaba emlékeztetett: a gazdasági realitásokat figyelembe véve a kormány nemrégiben módosította az előző vezetés vállalását és határozatban kötelezte el magát, hogy a Magyar Honvédség jogszabályban foglalt és egyéb nemzetközi kötelezettségeinek teljesítése érdekében 2016-ig fenntartja a honvédelmi költségvetés nominális értékét. Ezt követően pedig a GDP-hez mérten évi 0,1 százalékkal növelik majd, így 2022-re a GDP 1,39 százalékát érheti el a honvédelmi költségvetés – fűzte hozzá.

A stratégia egyébként a nemzeti biztonsági stratégia része, ezt tavasszal fogadta el a kormány – tette hozzá. A katonai stratégiát a minisztérium honlapján bárki megtekintheti és véleményezheti novemberig. Ezt követően kerülhet az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága elé, azután a kormány fogadhatja majd el egy határozattal.