2024 július 20

Tippek, ha külföldön bankkártyával fizetsz

Ma már természetesnek számít, hogy utazásainkon bankkártyával fizetünk, hiszen kényelmes, és pénzügyileg is előnyösebb lehet annál, mintha valutát vennénk, készpénzben fizetnénk. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint van néhány dolog, amivel célszerű tisztában lenni, nehogy csalódás érjen bennünket.  

1. Legyen elég pénz a számlán

Talán furcsa, hogy ezzel kezdünk, de a Bankmonitor szakértői szerint sokszor éppen a legalapvetőbb hibák okozzák a legnagyobb galibát. Fontos ugyanis, hogy megfelelő összeg álljon rendelkezésre, és az sem árt, ha vésztartalékunk is van, amit persze nem feltétlenül kell elkölteni. Ha például lerobban az autó vagy elveszik a poggyászunk, akkor hiába a biztosítás, ezek utólag térítenek, vagyis nekünk kell megfinanszírozni az ezekkel kapcsolatos kiadásokat. Az esetleges kauciókra is érdemes felkészülni, ami autókölcsönzésnél például akár több százezer forintos tétel is lehet.

A számlánkon beállított állandó átutalási és csoportos beszedési megbízásokkal is számolni kell, hiszen előfordulhat, hogy egy biztosítás díját csak fél évente emel le a biztosító.

2. Ellenőrizzük bankkártyánk lejárati dátumát

Bagatell hiba, mégis előfordul, hogy éppen az utazás alatt jár le a bankkártya, ami azt jelenti, hogy ezt követően sem vásárolni, sem készpénzt felvenni nem tudunk vele. Sőt, ha ugyanakkor igényelt a család több tagja is plasztiklapot, akkor előfordulhat, hogy ezek egyszerre járnak le, így végképp bajba kerülhetünk. Éppen ezért a személyi okmányokkal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt a kártyáinkra is vessünk utazás előtt egy pillantást. És persze ne az utolsó pillanatban, mert az új kártya megérkezésének is van átfutási ideje.

Ha pedig azt látjuk, hogy a kártyánk éppen az utazás alatt fog lejárni, akkor érdemes előre rákérdezni a bankunknál, hogy mikor várható az új lap érkezése. Nehogy úgy járjunk, hogy éppen akkor küldik, amikor már elutaztunk.

3. Állítsuk át a kártyalimiteket

Rendszerint számos korlátozás be van állítva a bankkártyánkon, előfordulhat például, hogy csak meghatározott összeget tudunk felvenni naponta bankjegykiadó automatából, vagy éppen a kártyás fizetésekre van napi limite. Indulás előtt gondoljuk át alaposan, hogy az utazás során milyen tranzakciókra számíthatunk, és ennek megfelelően állítsuk át a biztonsági beállításokat.

Érdemes nem megkötni a kezünket, hiszen például autókölcsönzésnél akár több százezer forint kauciót is elkérhetnek, ha pedig ezt nem tudjuk bankkártyával teljesíteni, akkor kizárólag készpénzben tehetjük le a letétet. Mobilbanki alkalmazásokból szerencsére a limitek sok esetben könnyen módosíthatók, így akár csak egy tranzakció erejéig is megemelhető például a kártyás fizetés maximális összege.

4. Nagyon vigyázzunk a kártyánk PIN-kódjára

A PIN-kódot semmiképpen ne írjuk fel olyan helyre, ami a bankkártyával együtt kerülhet illetéktelen kezekbe. Fizetéskor pedig egy pillanatra se veszítsük szem elől a kártyánkat, sőt, a legjobb az, ha ki sem adjuk a kezünkből. Jó tudni, hogy amennyiben a kártyánkkal a PIN-kódot felhasználva éltek vissza, akkor a bank nem téríti meg a keletkező kárt. 

5. Érdemes lehet mobillal fizetni

Ha már egyszer a mobilunk szinte biztosan végig velünk lesz az utazás során, érdemes lehet a betéti vagy hitelkártyánkat hozzáadni az Apple Pay vagy a Google Pay alkalmazáshoz, és máris működni fog az érintésmentes fizetés. Így akár pénztárcára sem lesz szükségünk, legfeljebb egy kis aprót kell a zsebünkben tartanunk végszükség esetére.

6. Milyen költsége van a készpénzfelvételnek?

Ha készpénzre van szükségünk külföldön, akkor kerüljük a bankfiókokat, és inkább bankjegykiadó automatát keressünk, mert így olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Nem mindegy azonban, hogy melyik ATM-et választjuk. A legolcsóbb általában az, ha a bankunk logóját keressük külföldön is, ám előfordulhat, hogy az adott országban más néven van jelen a bankcsoport, így érdemes indulás előtt ennek is utánajárni.

Még egy fontos tanács a külföldi készpénzfelvétellel kapcsolatban: ha tehetjük, kerüljük el a nem banki ATM-eket, mert ezek rendszerint drágábbak. Amennyiben EU-n kívülre utazunk, akkor mindenképpen magasabb készpénzfelvételi díjakra számíthatunk, ezért kártyával fizessünk, amikor csak lehet.

7. Ne lepődjünk meg, ha ezt kérdezi tőlünk az ATM

Külföldi készpénzfelvételnél az ATM érzékeli, hogy a kártyánkhoz forintszámla kapcsolódik, ezért rákérdezhet, hogy helyi devizában, vagy forintban szeretnénk költeni. Amennyiben az utóbbit választjuk, akkor a helyi szolgáltató végzi el a váltást, általában rosszabb árfolyamon, mint amire az itthoni bankunknál számíthatunk. Ezért célszerű a helyi devizát választani ebben az esetben. Ilyenkor a helyi valutában készhez kapott összeget a bankunk váltja át forintra, és az ennek megfelelő összeget vonja majd le a forintszámlánkról.

Devizaszámlához tartozó kártyánál természetesen nincs váltás abban az esetben, ha a számlával azonos devizanemben veszünk fel pénzt. (Például eurószámláról kérünk eurót.)

8. Vigyünk magunkkal lehetőleg több bankkártyát

Utazás alatt sajnos meglophatnak bennünket, de az is előfordulhat, hogy éppen az a csomagunk késik vagy tűnik el, amiben a kártyánk van. (Persze célszerű a kártyákat mindig magunknál tartani.) Éppen ezért érdemes több kártyát vinni magunkkal, így akkor is hozzáférhetünk a számlánkhoz, ha valamelyik plasztik nincs kéznél, esetleg lopás miatt le kellett tiltani. Természetesen fontos, hogy ne legyenek a bankkártyák egy helyen, mert akkor az elővigyázatosságunk mit sem ér.

9. Ellenőrizzük a bankkártyához járó utasbiztosítást

A bankkártyák egy részéhez – főleg a prémium termékek esetében – utasbiztosítás is kapcsolódik, amiről sokan nem is tudnak. Célszerű ellenőriznünk, hogy ez mit kínál számunkra, hiszen előfordulhat, hogy így nem kell plusz biztosítást kötnünk. Persze az is lehet, hogy a kártya biztosítása nem elegendő, például vitorlázni megyünk, miközben ezt éppen kizárja a szerződés.

10. Legyen nálunk készpénz is bankkártya mellett

Bár a világ mind több országában népszerű a bankkártyás fizetés, érdemes némi készpénzt is magunknál tartani, mert vannak helyek, ahol máshogy nem tudunk fizetni.

Amennyiben itthon váltanánk valutát, akkor ezt banknál és valutaváltónál is megtehetjük, ez utóbbiak általában kedvezőbb árfolyamot kanálnak.

11. Utólag is érhet meglepetés

A külföldi bankkártyás tranzakcióknál több nap is eltelhet addig, amíg a bankunk lekönyveli az adott tételt, és mivel a könyvelési dátum napján érvényes átváltási árfolyammal számolnak, a forintban számolt összeg a Bankmonitor szakértői szerint eltérhet attól, mint amire előzetesen számítottunk. Ha a forint erősödött, akkor kevesebbet, míg, ha gyengült, többet von majd le a bank.

12. Ha mobilbankot használunk, akkor legyen mobilinternetünk is

A mobilbank esetében fontos, hogy legyen folyamatosan internethozzáférésünk, máskülönben nem mindenhol intézhetjük majd a pénzügyeinket. Az Európai Unión belül egy magyar internetelőfizetés gond nélkül használható, ráadásul a csomagban foglalt adatkeret terhére internetezhetünk. Unión kívül más a helyzet, itt érdemes lehet eSIM roaming szolgáltatást választani, mert ezek díja lényegesen kedvezőbb annál, mintha a mobilszolgáltatónkon roaming partnerén keresztül neteznénk. A mobilbankon keresztüli értesítésekről se feledkezzünk meg, ugyanis, ha nincs net, nem kapunk értesítést a számlamozgásokról, ami egy esetleges visszaélés esetén igencsak nagy kalamajkát okozhat.

13. Óvatosan a hitelkártyával!

Egy hitelkártya óriási biztonságot jelenthet egy nyaralás során, hiszen a hitelkeretnek köszönhetően egy nagyobb, váratlan kiadást is ki tudunk fizetni. Ugyanakkor arra figyelni kell, hogy amennyiben a türelmi időszak lejártáig nem fizetjük vissza a teljes összeget, akkor bizony kamatot kell utána fizetnünk, ennek mértéke pedig akár 40% felett is lehet.

Fontos még, hogy készpénzfelvételre lehetőleg ne a hitelkártyánkat használjuk, ugyanis a legtöbb pénzügyi szolgáltató a tranzakció napjától kezdődően hitelkamatot számít fel a készpénzként felvett összegre.