Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

NAV: érkeznek az adóigazolások, érdemes megőrizni

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Az igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz, azokat az elévülési idő végéig meg kell őrizni. Hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében.

Közölték, hogy az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege. Aki ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-étől elérheti. Legegyszerűbben a eSZJA-oldalon.

NAV: érkeznek az adóigazolások, érdemes megőrizni

Akinek még nincs ügyfélkapu hozzáférése, elektronikusan (elektronikus személyazonosító igazolvánnyal) vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban pár perc alatt regisztrálhat. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 18-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását. SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában. SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon. Levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon, a 1819-es hívószámon, vagy akár személyesen, az ügyfélszolgálatokon – közölték.

Borítókép forrása: Shutterstock